Navigacija
Viber X logo

Otvorena izložba "Arhitektura: 22 godine"

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Prva godišnja izložba grafičkih radova "Arhitektura: 22 godine", otvorena je u banjalučkom Domu omladine, 11. decembra 2018. godine. 

Ovo je izložba studenata arhitetkure na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, a otvorena jeu sklopu obilježavanja 22 godine rada i razvoja fakulteta i sastoji se iz dvije sekcije. 

Prva izložbena sekcija obuhvata radove studenata treće i četvrte godine prvog ciklusa studija studisjkog programa ahritektura. Specifičnost ove izložbene sekcije se ogleda u njenoj postavci koju, iako obuhvata različite teme, poveziju studentski radovi nastali u sklopu šest internih studentskih konkursa i realizovani kroz nastavni proces kao saradnja Fakulteta sa lokalnim zajednicama i privrednim subjektima. U cilju unapređenja postojećih i izgradnje novih ambijentalnih vrijednosti gradova Republike Srpske, stvoreni su novi vizuelni reperi i predstavljene su različite vizije razvoja opštine Jezero, kamenog sela Uvjeća u blizini Trebinja, turističko-rekreativnog centra Balkana u Mrkonjić Gradu, kao i različiti pristupi u projektovanju vinarija interpoliranih u postojeći vinograd u Barlovcima u okolini Banja Luke i studentski radovi izrađeni za međunarodni Veluks konkurs koji pokazuju da je prirodno osvjetljenje moguće koristiti kao alat za redefinisanje prostora.

Druga izložbena sekcija Arhitektura, grad i pejzaž predstavlja selekciju grafičkih radova studenata prve generacije novog studijskog programa drugog ciklusa Arhitektura i urbanizam. Studijski program je razvijen u okviru realizacije međunarodnog projekta „Kreiranje mreže laboratorija znanja za održivu i otpornu životnu sredinu“. Studentski radovi prikazuju rezultate nastavnog procesa, studije i urbanističko-arhitektonske projekte nastale primjenom različitih metoda istraživanja i pristupa prostornoj transformaciji promovišući koncepte urbane održivosti i otpornosti.

Izložba ukazuje na put budućeg razvoja nastavnog procesa, viđen kao povezivanje teorije i prakse, te praktične vježbe koje uobziruju istraživanja aktuelnih problema gradova Republike Srpske povezujući akademsku zajednicu sa lokalnim zajednicama i privrednim subjektima kroz međusobnu saradnju. Želja im je da pomognu društvu u kojem živimo, i ukažu na mogućnosti razvoja gradova i lokalnih zajednica Republike Srpske i stvorie nove ambijente i arhitektonske cjeline koje teže unapređenju kvaliteta života i srećnijih i zadovoljnijih zajednica.

Ova izložba teži da pokaže zrelost jednog fakulteta i njegovih studenata, inspiriše srednjoškolce – buduće studente fakulteta i motiviše postojeće studente da budu još bolji te da kontinuirano unapređuju svoja znanja i vještine.

Izložba "Arhitektura: 22 godine'' je otvorena do 18. decembra 2018 godine.

Predavanja

U okviru izložbe "Arhitektura: 22 godine" održana su i dva predavanja.

Prvo predavanje održao je prof. dr Nenad Lipovac sa Sveučilišta u Zagrebu,  na temu  "Važnost značenja pojmova u stručnom i zakonodavnom okruženju". 

Drugo predavanje održao je prof. dr Ivan Rašković sa Univerziteta u Beogradu, na temu "Metabolizam grada". 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8317/%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8317/large_Arhitektura_22_godine__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8317/large_Arhitektura_22_godine__3_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8317/large_Arhitektura_22_godine__5_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8317/large_Arhitektura_22_godine__6_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8317/large_Arhitektura_22_godine__7_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8317/large_Arhitektura_22_godine__8_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8317/large_Arhitektura_22_godine__9_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8317/large_Arhitektura_22_godine__10_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8317/large_Arhitektura_22_godine__11_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8317/large_Arhitektura_22_godine__13_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8317/large_Arhitektura_22_godine__15_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8317/large_Arhitektura_22_godine__16_.jpg