Navigacija
Viber X logo

Sjednica Senata i Proširenog kolegijuma: Realno planirati upisne kvote

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Tematska sjednica Poroširenog kolegijuma i Senata Univerziteta u Banjoj Luci, posvećena upisnoj politici za akademsku 2019/2020. godinu, održana je 16. januara 2019. godine u prostorijama Rektorata. 

Dogovoreno je da se kvote za upis studenata planiraju realno, a na osnovu ostvarenog broja upisanih studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija u tekućoj akademskoj godini. 

Takođe, zaključeno je da treba aktivnije raditi na promociji fakulteta i studijskih programa, ali i putem anketa provjeriti zainteresovanost srednjoškolaca za upis na željeni fakultet. 

Prof. dr Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjoj Luci, navodi  da je u planu da se u narednoj akademskoj godini na ovaj Univerzitet upiše broj studenata na nivou kao i u ovoj godini. 

"U prethodnom periodu uradili smo modernizaciju određenih studijskih programa. Na velikom broju fakulteta u toku je proces relicenciranja i modernizacije studijskih programa i očekujemo da do upisa naredne generacije studenata ti procesi budu završeni", kazao je Gajanin. 

Rektor je podsjetio na stavove o potrebi smanjenja broja studijskih programa i sačinjavanju prioriteta onih studijskih programa za koje vlada veće interesovanje, navodeći prmjer Pravnog fakulteta koji je značajno redukovao broj studijskih programa drugog ciklusa studija i uradio modernizaciju. 

Tematskoj sjednici je prisustvovao i Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Rajčević je naveo da će Ministarstvo identifikovati na osnovu sagledavanja potreba tržišta rada koji su studijski programi potrebni u budućnosti i preduzeti određene mjere upisne politike na visokoškolskim ustanovama.

On je istakao da bi Ministarstvo trebalo da dobije pravu sliku stanja i na osnovu takve slike izradi određenu racionalizaciju studijskih programa. 

"Cilj je da sa potrebama tržišta rada sagledamo koji su studijski programi potrebi Srpskoj u budućnosti, da li postoje oni koji nisu potrebni, te da se sve to identifikuje kako bi ministarstvo preduzelo određene mjere", rekao je Rajčević, ističući da je Ministarstvo zainteresovano za kreiranje upisne politike za narednu, ali i sve druge naredne akademske godine. 

Dr Draško Marinković, redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta UNIBL, rekao je da sve projekcije pokazuju da će u narednom periodu biti sve manji broj studenata na svim univerzitetima.

"Intenzivna demografska recesija koja je prisutna nekoliko posljednjih godina inicira da imamo smanjen broj učenika u osnovnim i srednjim školama i samim tim tako će biti i na univerzitetima", naveo je Marinković. 

On je istakao da se zbog toga mora razmištalji o tome kako da se unaprijedi upisna politika uzimajući u obzir demografske faktore koji su poražavajući i ukazuju na intenzivno smanjenje populacije. 

Tematskoj sjednici su pored prorektora, članova Senata, dekana, predstavnika Studentaskog parlamenta,prisustvovali i pomoćnici ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8383/IMG_2515.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8383/IMG_2513.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8383/IMG_2503.JPG