Navigacija
Viber X logo

44 godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Pravni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, 06. februara 2019. godine obilježio je 44 godine rada i razvoja.

U prepunom amfiteatru ovog fakulteta, promovisani su diplomirani pravnici, magistri i masteri.

Prof. dr Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta kaže da je Pravni fakultet značajna članica Univerziteta i prepoznatljiva je po izvrsnim kadrovskim potencijalima,riješenim prostornim kapacitetima i naravno odličnim studentima. 

''Rukovodstvo Fakulteta uspješno sarađuje sa Univerzitetom i svim organizacionim jedinicama, sa lokalnom i izvršnom vlasti u RS, ali i sa drugim Pravnim fakultetima u regionu i svijetu'', kazao je.  

Rektor između ostalog kaže da je važno naglasti da je usvojen elaborat o pokretanju trećeg ciklusa studija – doktorske studije Prava, što će omogućiti našim studentima usavršavanja na sva tri ciklusa studija. 

''Iskreno očekujemo licenciranje trećeg ciklusa studija i upis prvih doktoranata u akademskoj 2019/20 godini'', kaže rektor.

Po riječima rektora,  tokom svog uspješnog rada ovaj fakultet je značajno pridonio daljem širenju pravnih znanja, osposobljavajući generacije sudija i advokata i pravnih eksperata. 

Posebne čestitike, uputio je čestitke studentima koji su promovisani.

''Vaša edukacija svakako nije na ovaj način završena. Kontinuirano sticanje znanja je neophodno, kako bi bili u korak sa svijetom, a u tome ćete imati podršku vaših profesora, odnosno Univerziteta u Banjoj Luci'', kazao je prof. dr Radoslav Gajanin.

Pravni fakultet  važna obrazovna ustanova

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, rekla je da je Pravni fakultet  važna obrazovna ustanova koja proizvodnjom kvalitetnog i perspektivnog kadra pokazuje da je moguće opstati u teškim vremenima.

“Pravničko zanimanje je tražen kadar. S tim zanimanjem imate mjesto u svemu, bilo da je riječ o institucijama ili o privrednim subjektima”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je naglasila da će Vlada i institucije i u narednom periodu jačati obrazovni sistem s ciljem modernizovanja nastavnog procesa, da bi se išlo u korak sa potrebama tržišta rada i globalnim izazovima.

“Cilj je stvaranje boljih uslova za studiranje. U prethodnom periodu smo u visoko obrazovanje uložili 110 miliona KM, a 45 miliona KM u Univerzitet u Banjoj Luci.  To je podrazumijevalo izgradnju novih fakulteta, adaptaciju, sanaciju i rekonstrukciju postojećih objekata, izgradnju novih studentskih domova i slično. To je velika finansijska aktivnost i to će biti nastavljeno”, poručila je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike Srpske je istakla da je 21. vijek vijek znanja, čega nema bez jakog obrazovanja.

Predsjednica Cvijanović je čestitala studentima koji su promovisani na ovoj svečanosti, kao i njihovim porodicama.
Prof. dr Željko Mirjanić, dekan Pravnog fakulteta,  rekao je da pravni fakultet u svakoj zemlji ima značajnu funkciju na planu obrazovanja kadra i pomoći privredi posredstvom izrade zakona i ostalih akata. 

"Institucije RS mogu računati na ovaj fakultet u mjeri u kojoj to bude trebalo. Ovaj fakultet ima budućnost i cilj je da se pravni fakulteti u Srpskoj stave na raspolaganje institucijama, jer mogu svojim znanjem pomoći razvoj Republike", poručio je  dekan Mirjanić.

On je dodao da je na današnjoj svečanosti Pravnog fakulteta promovisano 130 magistara pravnih nauka, mastera prava i diplomiranih pravnika, te da u ovoj ustanovi studira ukupno 2.000 studenata.

Mirjanić je najavio da će ova ustanova od oktobra ove godine upisivati doktorske studije, te da je na sastanku sa delegacijom Pravnog fakulteta u Beogradu dogovoreno unapređenje saradnje.

Skupu su se obratili i akademik prof. dr Rajko Kuzmanović, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske, i prof. dr Zoran Mirković, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Student generacije Pravnog fakulteta Milica Ristić rekla je da joj je čast što je sa prosjekom 9,62 završila taj fakultet, te je izrazila nadu da će, zajedno sa kolegama, nastaviti svoj put i usavršavanje u RS.

Najviše priznanje prof. Mojoviću

Kao što je i uobičajeno i ove godine je dekan, prof. dr Željko Mirjanić uručio veći broj priznanja Pravnog fakulteta za izuzetan doprinos u radu, razvoju i afirmaciji Pravnog fakulteta. Tako je najviše priznanje, Povelju Pravnog fakulteta uručio prof. dr Nikoli Mojoviću.

Za najbolje studente generacije proglašeni su Milica Ristić kojoj je dekan uručio zlatnu plaketu Pravnog fakulteta. Srebrna plaketa pripala je Ivani Božić i bronzana plaketa Milici Čubrilović.

Na ovoj svečanosti bili su prisutni i prof. dr prof. dr Goran Latinović, prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj UNIBL, prof. dr Luka Kecman, prorektor za ljudske i materijalne resurse, prof. dr Biljana Antunović, prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju, prof. dr Strain Posavljak, prorektor za nastavu i studentska pitanja.

Svečanosti na Pravnom fakultetu prisustvovali su i Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS i Anton Kasipović, ministar pravde. Prisustvovali su i gosti sa Pravnog fakulteta u Beogradu i Akademije nauka i umjetnosti, kao i brojne zvanice iz naučnog i  političkog života Republike Srpske i Banja Luke. 

Pravni fakultet osnovan je 1975. godine. Prethodno su se pravne nauke u Banjoj Luci izučavale na detašmanu Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

U jesen 1973. godine osnovano je odjeljenje Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu sa sjedištem u Banjoj Luci, a školske 1975/76. godine počinje nastava za redovne i vanredne studente na Pravnom fakultetu.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8441/FB_IMG_1549464251707.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8441/IMG_2534.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8441/IMG_2539.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8441/IMG_2552.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8441/IMG_2553.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8441/IMG_2556.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8441/IMG_2559.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8441/IMG_2560.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8441/IMG_2574.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8441/IMG_2587.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8441/IMG_2594.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8441/IMG_2603.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8441/IMG_2572.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8441/IMG_2611.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8441/IMG_2627.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8441/IMG_2647.jpg