Navigacija
Viber X logo

Promocija knjige Aleksandra Novačića

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Promocija knjige „Si Đinping – Kineski san“ Aleksandra Novačića, dugogodišnjeg novinara Tanjuga u Pekingu, biće održana 14. marta 2019. godine u 12 časova u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske  u Banjoj Luci

Organizatori ovog predavanja su Konfucijev instiitut Univerziteta u Banjoj Luci i Fakultet bezbjedonosnih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, a ulaz je slobodan.

Životni put Si Đinpinga obilježile su velike nade pedesetih godina prošlog vijeka, mračni događaji šezdesetih, pobjeda razuma sedamdesetih, te vrtoglavi ekonomski i društveni napredak osamdesetih, navodi se u uvodu knjige.

Si je došao na čelo Kine nakon što je ona već postala druga svjetska sila, s ambicijom da je preobrati u vodeću snagu svijeta. Knjiga je o tome koliko se Kina posljednjih godina promijenila i šta njena dramatična promjena znači za svijet.

Ekonomski projekat „Jedan pojas, jedan put“ predstavlja alternativu sadašnjem svjetskom poretku i nudi saradnju od obostrane koristi partnera, bez političkih ili ideoloških uslova. 

Aleksandar Novačić je novinar sa petnaestogodišnjim iskustvom dopisnika iz Pekinga. Diplomnirao je političke nauke na Univerzitetu u Beogradu. Niz godina je radio u jugoslovenskoj novinskoj agenciji Tanjug i agenciji Beta. Bio je dopisnik iz Kine i za agenciju Fonet, listove Borba, Naša Borba, Večernje novosti, Nova Makedonija i NIN. 

U Kinu je prvi put kao dopisnik došao 1976., u godini Velikog tangšanskog zemljotresa, smrti Mao Cetunga, hapšenja „Četveročlane bande“ i kraja Kulturne revolucije. Od tada je iz prve ruke izvještavao o procvatu „Kineskog proljeća“ i bio je među prvim stranim dopisnicima koji su posjetili „zatvorene“ kineske provincije i zone prvih ekonomskih reformi.

Pozivnicu za promociju knjige preuzmite na ovom linku.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8585/img-3420_5c2d03dacc211.jpg