Navigacija
Viber X logo

Ekonomski fakultet: Studenti lakše do stipendije

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Prof. dr Stanko Stanić, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i Adriana Svraka, direktor Glosa centra za njemački jezik, potpisali su 17. aprila 2019. godine Memorandum o saradnji ove dvije institucije.

Potpisivanjem Memoranduma stvorene su formalne pretpostavke za uspostavljanje i funkcionisanje redovnog mjesečnog besplatnog servisa koji će biti na usluzi studentima ovog fakulteta, a kroz koji će studenti imati pomoć profesora njemačkog jezika prilikom konkurisanja na programe praksi i stipendija u njemačkom govornom području.

Naime, studenti Ekonomskog fakulteta nerijetko učestvuju u raznim programima u Njemačkoj, Austriji i Švajcarskoj kroz koje usavršavaju njemački jezik, te stiču teorijska i praktična znanja iz oblasti ekonomije. Programi poput onih koje nude DAAD – Njemačka akademska služba za razmjene, OAD – Austrijska akademska služba, Fondacije “Dr Zoran Đinđić”, Diplomatska akademija u Beču i mnoge druge institucije, organizacije i škole, od velikog su značaja studentima Ekonomskog fakulteta za njihov budući rad i usavršavanje, a besplatni servis koji će im biti na raspolaganju zahvaljujući potpisivanju ovog memorandum, dodatno će im olakšati proces apliciranja na pomenute programe.

Memorandumom je takođe predviđeno da će Glosa centar za njemački jezik Ekonomskom fakultetu donirati “Čitalački kutak” u kojem će studenti moći koristiti savremene njemačke rječnike, čitati časopise na njemačkom ili odmarati na pauzama između predavanja i vježbi.

Kako je istaknuto prilikom potpisivanja Memoranduma, navedene aktivnosti  samo su početak planirane saradnje Ekonomskog fakulteta i ovog Centra s ciljem unapređenja kvaliteta rada i postizanja veće zapošljivosti studenata.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8819/%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B8.jpg