Navigacija
Viber X logo

Internacionalizacija u visokom obrazovanju strateški cilj

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Ciljevi Konferencije o internacionalizaciji u visokom obrazovanju, koja je 8. aprila 2019. godine održana u Banjoj Luci, jesu podsticanje dijaloga i razmjena iskustava visokoškolskih ustanova u toj oblasti, mobilnosti i priznavanja, te usvajanje zaključaka o daljim aktivnostima na realizaciji internacionalizacije kao strateškog cilja razvoja visokog obrazovanja, nauke i inovativnosti.

Mr Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, koji je otvorio ovaj skup, rekao je da je konferencija organizovana na inicijativu resornog ministarstva da bi se vidio stav akademske zajednice o internacionalizaciji.

"Cilj je i da donesemo određene zaključke i pronađemo načine da se ona što efektnije postigne. Opredjeljenje Vlade Srpske jeste povećavanje naučne produktivnosti na našim univerzitetima, njihove međunarodne vidljivosti i učešća ovdašnjih istraživača u internacionalnim projektima", poručio je Rajčević.

On je rekao da je cilj i poboljšanje plasmana /javnih/ univerziteta Republike Srpske na relevantnim i referentnim međunarodnim rang listama visokoškolskih ustanova, poput "Šangajske rang liste" i drugih.

Prof. dr Biljana Antunović, prorektor za međunarodnu i međuentitetsku saradnju Univerziteta u Banjoj Luci, kaže da Univerzitet sistemski i strateški pristupa internacionalizaciji, navodeći da je na tom planu jedna od najvećih prednosti domaći kadar sa bogatim međunarodnim iskustvom.

Ona je rekla da je Univerzitet usvojio strategije razvoja i internacionalizacije, koje ostvaruje putem strateških ciljeva, među kojima su internacionalizacija nauke i nastave.

"Nadam se da će nam ova konferencija pomoći da u sinergiji sa Vladom, resornim ministarstvom i drugim institucijama stvaramo preduslove za jačanje internacionalizacije. Prvi korak je stvaranje takozvanog `prozora mobilnosti` da bismo strane studente doveli da ovđe studiraju, a naredni bi bio licenciranje studijskih programa na engleskom jeziku", rekla je Antunovićeva.

Ovoj konferenciji je prisustvovao i prof. dr Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjoj Luci.

Učešće u radu konferencije uzeli su i predstavnici svih visokoškolskih ustanova iz Republike Srpske, Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS, Savjeta za razvoj visokog obrazovanja, te predstavnici studenata dva javna univerziteta iz Republike Srpske.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8758/konferencija-internacionalizacija__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8758/konferencija-internacionalizacija__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8758/konferencija-internacionalizacija__3_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8758/konferencija-internacionalizacija__5_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8758/konferencija-internacionalizacija__6_.jpg