Navigacija
Viber X logo

Profesor Rajmon boravio na Poljoprivrednom fakultetu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Prof. dr Radko Rajmon sa Fakulteta agrobiologije, hrane i prirodnih resursa Češkog poljoprivrednog univerziteta iz Praga, 11. i 12. aprila 2019. godine boravio je na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

Profesor Rajmon sa svojim saradnicima je tokom proteklih šest godina sarađivao sa Poljoprivrednim fakultetom, kroz programe slanja čeških pedagoga u zemlje u razvoju, podrške unapređenju kvaliteta nastave, te projekat uvođenja embriotransfera na farmama u Republici Srpskoj, finansirane od strane Češke razvojne agencije. 

U okviru ove saradnje, osnovan je Institut za reprodukciju domaćih životinja našeg fakulteta, koji vodi prof. dr Stoja Jotanović, opremljena Laboratorija za reprodukciju domaćih životinja,  učinjeni su značajni pomaci na polju unapređenja teorijske i praktične nastave za studente Animalne proizvodnje, a realizovano je nekoliko studijskih posjeta Češkoj Republici, u kojima se osoblje Poljoprivrednog fakulteta upoznalo sa obrazovanjem poljoprivrednih stručnjaka u Češkoj, te načinom funkcionisanja poljoprivredne proizvodnje u Češkoj.

Rezultat saradnje profesora Rajmona i njegovih saradnika sa Poljoprivrednim fakultetom je i uspješna primjena modernih biotehnoloških metoda na našim farmama, prije svega embriotransfera, te se naš fakultet može pohvaliti i prvom teladi dobijenom ovom metodom na našim farmama. Naučni i stručni angažman profesora iz Češke ostvaren je i kroz njihovo učešće u teorijskoj i praktičnoj nastavi za studente prvog i drugog ciklusa, zajedničkim terenskim posjetama, te prenosu niza novih znanja i iskustava koja smo stekli tokom proteklih šest godina, a najnoviji rezultat naše saradnje je priprema i štampanje brošure "Štalski slikovni vodič za farmere", koja je kao rezultat projekta prevedena sa češkog na srpski jezik i biće dostupna svim zainteresovanim.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8783/viber_image_2019-04-13___12.11.44.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8783/Vysilani-ucitelu_BaH_2017.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8783/WP_20190412_11_19_25_Pro__1_.jpg