Navigacija
Viber X logo

Delegacija Hanbana posjetila UNIBL

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Delegacija Univerziteta u Banjoj Luci predvođena rektorom prof. dr Radoslavom Gajaninom, 10. maja 2019. godine sastala se sa delegacijom Nacionalne kancelarije za promociju kineskog jezika i sjedištem Konfucijevih instituta (Hanban).

Prof. dr Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjoj Luci, na sastanku u Rektoratu, predstavio je Univerzitet, ali i aktivnosti koje je u proteklom periodu uspješno realizovao Konfucijev institut Univerziteta u Banjoj Luci.

Rektor je govorio i o planovima za budućnost, gdje je između ostalog naveo da će Univerzitet u Banjoj Luci, uputiti inicijativu za osnivanje Kineskih studija, a koje bi predstavljale izučavanje ne samo jezika nego i savremenih tokova od politike i ekonomije u Kini do različitih inicijativa koje je Kina pokrenula kao što su Pojas i put i 17+1 mehanizam saradnje sa zemaljama Centralne i Istočne Evrope. 

Ovaj prijedlog bi predstavljao inovaciju i slične studije ne postoje u regionu i organizovale bi se u saradnji sa drugim kineskim i evropskim univerzitetima. 

Delegacija koju je predvodio Džao Guočeng, zamjenik direktora Hanbana, podržala je ideju za osnivanje Kineskih studija i iskazala spremnost da podrži ovaj projekat.

Zamjenik direktora Hanbana, pohvalio je rad Konfucijevog instituta i zahvalio se rektoru i Univerzitetu na nesebičnoj podršci koju pružaju Konfucijevominstitutu.DžaoGuočeng je naglasio i da je Konfucijevinstutut UNIBL, spona između NR Kine i Republike Srpske, te izrazio nadu da će upravo ovaj Institutu postati regionalni centar za učenje kineskog jezika, ali i za izučavanje ostalih disciplina vezanih za Kinu i Aziju.

Obe strane su zahvalile vlastima Republike Srpske i NR Kine, na nesebičnoj podršci u radu Konfucijevog instituta, a koji je u proteklom periodu ostvario odlične rezultate.

Kako je naglasio Guočeng, posjeta Konfucijevom instututu i Univerzitetu, ujedno je i priprema za godišnju konferenciju KI koja se održava krajem godine. Inače, u nastavku dana, delegecija iz Pekinga posjetila je i Konfucijev institut gdje imala priliku da se uvjeri u kvalitet procesa rada na Instututu.

Pored rektora, ispred Univerziteta na sastanku su bili i prof. dr Luka Kecman, prorektor za ljudske i materijalne resurse, prof. dr Goran Latinović, prorektor za naučno-istraživački rad i razvj Univerziteta, prof. dr Biljana Anutnović, prorektor za međunanrodnu i međuuniverzitetsku saradnju, mr Đorđe Markez, generalni sekretar Univerziteta.Sastanku su prisustvovali i prof. dr Zdravko Zlokapa, dekan Fakulteta političkih nauka, doc. dr Aleksandar Vranješ, prodekan za naučno-istraživački rad FPN-a, i Ljiljana Stević i Jing Cai, diretorice Konfucijevog inistututa.

U delegaciji iz Pekinga bili su i:Vang Feng, zamjenik direktora zadužen Hanbanaza Evropu,Hui Hui i An Ši, koordinatori za evropske zemlje i Hu Zijuen, zvaničnik zadužen za razvoj školskog programa.

Podsjetimo, Konfucijev institut Univerziteta u Banjoj Luci, čije se sjedište nalazi na Fakultetu političkih nauka, svečano je otvoren u januara 2018. godine. Institut aktivno radi na realizaciji kurseva kineskog jezika i kulture za sve uzraste. Osim učenja jezika, Institut u svojoj ponudi ima različite kurseve i edukacije, a organizuje i brojna predavanja i radionce o kineskoj kulturi, tradiciji, ekonomiji, savremenim tokovima u Kini i slično.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8879/IMG_3701.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8879/IMG_3705.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8879/IMG_3706.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8879/IMG_3712.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8879/IMG_3718.JPG