Navigacija
Viber X logo

Veliki uspjeh studenata Medicinskog fakulteta

OpštePriče za primjer

Grupa od pet studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, osvojila je peto mjesto na prestižmom svjetskom takmičenju International Medical Tournament, održanom u Rusiji.

Studenti Sonja Ukmar, Pavle Karan, Nikola Vranješ, Marko Vujmilović i Dinko Osmančević ovaj rezultat su ostvarili pod mentorstvom dr Vlastimira Vlatkovića, vandrednog profesora na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci i nefrologa na Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske.

Jedan od učesnika ovog takmičenja student Dinko Osmančević priča  da slučajevi koji su se trebali riješiti su bili skoro specijalistički, što je za studenta poprilično teško.

''Morali smo tražiti i pomoć ljekara sa Kliničkog centra. Trebali smo ponuditi rješenje na šest stranica, prezentaciju i braniti svoje stavove. Dva puta smo se ukrstili s Nijemcima koji su bili vanserijski'', rekao je Osmančević za list ''Oslobođenje''.

Lidlov sindrom je slučaj pacijenta koji je on trebao riješiti. Inače, to je jako rijetka bolest koju je teško dijagnostifikovati.

''Zbog toga što je rijetka, na to čovjek ne bi ni pomislio dok mu se ne poklopi ta teška slika. Niko mi od ljekara to nije mogao ni reći, jer ko bi na to mogao i pomisliti. Našao sam to u literaturi, vidio da se poklapa i naveo'', ispričao je svoje iskustvo.

Osmančević kaže da cilj takmičenja nije da se ponudi definitivna dijagnoza, nego da se vidi koliko se široko može razmišljati, te kako se to može dokazati literaturom, piše ''Oslobođenje''.

Inače, odlazak studenata na ovo takmičenje podržali su Medicinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci i Grad Banja Luka.

(UNIBL/OSLOBOĐENJE)

Izvor fotografija:  Oslobođenje

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8869/medicinski_fakultet-glavna_slika.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8869/medicinski_fakultet1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8869/medicinski_fakultet2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8869/medicinski_fakultet3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8869/medicinski_fakultet4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8869/medicinski_fakultet5.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8869/medicinski_fakultet8.jpg