Navigacija
Viber X logo

Prva generacije stipendista Udruženja „Privrednik RS“: Rukovodstvo UNIBL prisustvovalo svečanoj akademiji

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Rukovodstvo Univerziteta u Banjoj Luci, predvođeno rektorom prof. dr Radoslavom Gajaninom, 23. oktobra 2019. godine prisustvovalo je svečanoj akademiji povodom prve generacije stipendista Dobrotvornog udruženja „Privrednik Republike Srpske“.

Svečanoj akademiji, održanoj u Kulturnom centru Banski dvor u Banjoj Luci, pored rektora Gajanina, prisustvovali su i prorektor za nastavu i studentska pitanja prof. dr Strain Posavljak, prorektor za naučnoistraživački rad i razvoj prof. dr Goran Latinović i finansijski direktor Univerziteta Duško Lazić.

Na ovoj svečanoj akademiji, koja je okupila veliki broj zvanica iz kulturnog i političkog života, uručene su 34 stipendije za 26 učenika i osam studenata iz porodica slabijeg imovinskog stanja. Pravo na stipendiju ostvarili su učenici čija je prosječna ocena najmanje 4,80 i studenti čija je prosječna ocena najmanje 9,00. Ovogodišnji budžet Fondacije je 150.000,00 KM, a visina stipendije je od 300 do 400 KM,  u zavisnosti od toga da li se učenici i studenti školuju u mjestu prebivališta ili van njega. Stipendisti prve generacije su iz različitih lokalnih zajednica iz Republike Srpske, a najviše ih je iz Rogatice, Bileće, Trebinja i Krupe na Uni.

Podsjetimo, dobrotvorno udruženje „Privrednik Republike Srpske“ osnovali su u septembru 2018. godine Privredna komora Republike Srpske i Područna privredna komora Banja Luka, zajedno sa Akademijom nauka i umjetnosti Republike Srpske, Univerzitetom u Banjoj Luci i Univerzitetom u Istočnom Sarajevu, a uz podršku velikog broja privrednika.

Srpsko privredno društvo „Privrednik“ je jedna od najvećih zadužbina naše novije istorije, sa prosvjetno-privrednim karakterom, čiji je idejni tvorac i osnivač Vladimir Matijević. Institucija izuzetne istorije, bogate tradicije i velikog značaja za društvo funkcioniše i danas zahvaljujući svojim dobrotvorima i donatorima koji velikodušnim ulaganjem u Fondaciju „Privrednik“ njeguju plemenitost i humanost, a čine dobrobit mladim ljudima o kojima brine ova fondacija.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9406/privrednik-RS-2019-04.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9406/privrednik-RS-2019-03.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9406/privrednik-RS-2019-01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9406/privrednik-RS-2019-02.jpg