Navigacija
Viber X logo

Takmičenje u simulaciji suđenja: Naši studenti najbolji u regionu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL),  pobjednik je VIII Kvalifikacionog regionalnog takmičenja ,,Futura’’, održanog u Vršcu od 18. do 21. oktobra 2019. godine.

Ovom pobjedom su naši studenti ostvarili pravo učešća na završnom regionalnom takmičenju koje će se održati u Sloveniji 2020. godine. Studenti su se takmičili u simulaciji suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava u primjeni Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Hipotetički slučaj za ovo takmičenje ticao se savremenog problema migracija i poštovanja osnovnih prava migranata od strane država članica Savjeta Evrope i Evropske unije.

Naši studenti su bili bolji od ostalih sedam timova iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Sjeverne Makedonije. U grupnom dijelu takmičenja, naš tim je bio pobjednik u grupi B, gdje je pobijedio tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu i Pravnog fakulteta Univerziteta ,,Džemal Bijedić’’ iz Mostara. U polufinalu je tim Pravnog fakulteta UNIBL, u oba meča bio bolja od studenata sa Pravnog fakulteta Univerziteta ,,Sv. Kliment Ohridski’’ – Bitolj, dok je u finalu protivnik bila ekipa sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli. U ukupnom rezultatu, Pravni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci je pobijedio sa deset poena razlike.

Tim Pravnog fakulteta čine: Nataša Ševa, Nevena Bojanić, Marija Kuruzović (tim zastupnika aplikanta), Jelena Militinović, Nikola Duper i Dejan Dugić (tim zastupnika države). Akademski treneri su asistenti, Olivera Ševo, ma i Igor Popović, ma. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9416/IMG-58bd18ca45923bd4d5e9f4af9f6af1d7-V-1024x766.jpg