Navigacija
Viber X logo

Ambasador Japana posjetio PMF

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Ambasador Japana u BiH Hidejuki Sakamoto, posjetio je 19. novembra 2019. Prirodno-matematički fakultet (PMF) Univerziteta u Banjoj Luci.

Tokom sastanka sa delegacijom fakulteta koju je predvodio dekan prof. dr Goran Trbić, razgovarano je o  proširenju saradnje naročito u oblasti edukacija o zaštiti životne sredine i klimatologiji, oblastima u kojima je Japan svjetski lider. 

Kako je navedeno tokom sastanka, PMF može da ponudi dosta rezultata na istraživanjima o mogućnosti upotrebe prirodnih resursa poput alumosilikata, ili čak rudarskog mulja u novim tehnologijama naprednih materijala. 

Tokom sastanka je navedeno i da ovaj fakultet ima naučnu saradnju sa tri japanska univerziteta: Šinšu univerzitetom iz Nagana, Tokio univerzitetom iz Tokija i Kjušu univerzitetom iz grada Fukuoka. 

Kako se navodi, ova saradnja je u posljednjih nekoliko godina realizovana kroz četiri zajednička naučna rada objavljena u međunarodnim časopisima, više nastupa na međunarodnim konferencijama, zatim gostovanjem profesora i razmjenom nastavnika između PMF-a i japanskih univerziteta.  Važno je naglasiti  da je kao plod ove saradnje u prethodnom periodu  ostvareno gostovanje profesora Kacumija Kaneka sa Šinšu univerziteta na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, a doc. dr Suzana Gotovac Atlagić je boravila kao predavač u Naganu. U 2018. godini je realizovana  i stručna praksa u trajanju od šest mjeseci na PMF-u za doktoranda Hironorija Sugijame sa Šinšu  univerziteta. Trenutno je i rukovodilac SP hemija prof.dr Milica Balaban na tromjesečnom istraživačkom boravku na Tokio univerzitetu,  u okviru Macumae stipendije.

Ambasador je tokom sastanka motivisao predstavnike PMF-a da apliciraju i na programe podrške budućim razmjenama kroz fondove poput Japan fondacije, te da motivišu studente da iskoriste mogućnosti japanske Vladine stipendije za podršku postdiplomskih studija MEXT.

Sastanku je prisustvovao i prvi sekretar Ambasade Japana Kijotaka Tanaka, kao i nastavnici SP hemija: doc. dr Suzana Gotovac Atlagić i prof. dr Saša Zeljković. Inače, prof. Gotovac Atlagić je bivši stipendista Vlade Japana, a prof. Zeljković, bivši stipendista japanske Macumae fondacije.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9516/ambasador_japana_na_pmf-u.jpg