Navigacija
Viber X logo

Održana dvodnevna Škola međunarodnog humanitarnog prava

Opšte

Povodom sedamdeset godina od donošenja Ženevskih konvencija na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, 13. i 14. decembra 2019. godine održana je Škola međunarodnog humanitarnog prava.

Učesnici su bili studenti, saradnici i nastavnici pravnih fakulteta sa javnih univerziteta u Banjoj Luci, Zenici, Tuzli, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, kao i predstavnici Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci.

Na samom početku prisutne je u ime Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci pozdravila prof. dr Ljiljana Mijović koja je bila i incijator održavanja ovog događaja. U ime Ambasade Švajcarske u Bosni i Hercegovini obratila  se ataše u političkom odjeljenu Hana Bodenman, kao i šef delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Bosni i Hercegovini Elmir Camić.

Prvog dana  predavanja su održali regionalni pravni savjetnik u Međunarodnom komitetu Crvenog krsta  Neda Dojčinović, a koja je  govorila na temu ,,Istorijskii pregled Međunarodnog humanitarnog prava’’ i doc. dr Miloš Hrnjaz sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu.  Doc. Hrnjaz je govorio o vrstama oružanih sukoba i zaštićenim osobama i objektima u oružanim sukobima.

Nakon njih, predavanje o principima vođenja neprijateljstva je održala kapetan Polin Vornot, pravni savjetnik pri Katedri za pravo Kraljevske vojne akademije Belgije i asistent na Univerzitetu u Namuru.

Polin Vornot je govorila i drugog dana ovog događaja, a tom prilikom je govorila o novim tehnologijama kao sredstavima i metodama  ratovanja. Posljednje predavanje je održala prof. dr Ljiljana Mijović, i to o odnosu Međunarodnog humanitarnog prava, Međunarodnog prava ljudskih prava i Međunarodnog krivičnog prava. Škola je okončana debatom o hipotetičkim slučajevima iz oblasti Međunarodnog humanitarnog prava i Međunarodnog prava ljudskih prava.

Inače, organizator Škole međunarodnog humanitarnog prava je Međunarodni komitet Crvenog krsta, a događaj je podržan od Ambasade Švajcarske u Bosni i Hercegovini.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9602/skola-medjunarodnog-humanitarnog-prava-01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9602/skola-medjunarodnog-humanitarnog-prava-02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9602/skola-medjunarodnog-humanitarnog-prava-03.jpg