Navigacija
Viber X logo

Predstavljen prototip hidraulične prese za plastični otpad 

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Prototip hidraulične prese za baliranje plastičnog otpada koja zapreminu plastike smanjuje sedam do osam puta, predstavljen je 23. decembra 2019. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL).

Ova presa za potrebe Prirodno-matematičkog fakulteta izrađena je u saradnji Mašinskog fakulteta i firme ,,Tri best’’.

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta UNIBL prof. dr Goran Trbić navodi da je riječ o realizaciji projekta zbrinjavanja čvrstog otpada koji su pomogli Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i Agencije za međunarodni razvoj SAD  ,,USAID’’.

,,Plan je da prvo razdvajamo, pa onda presujemo plastični otpad, papir i aluminijum, da se stvaraju manje zapremine, radi lakšeg transporta”, pojasnio je Trbić, ističući da projekat ima ekološku i ekonomsku dimenziju.

Prema njegovim riječima, u planu je, nakon presovanja sirovina, dalja distribucija firmama koje otkupljuju otpad, a prihod će ići studentskim organizacijama Prirodno-matematičkog i ostalih fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

,,Ovo je prva presa rađena za potrebe Prirodno-matematičkog fakulteta, a planirana je izrada još jedne koja će biti smještena na Mašinskom fakultetu’’, istakao je Trbić i dodao da je prototip koštao oko 20.000 KM.

Dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci Darko Knežević rekao je da je Fond za životnu sredinu i energetsku efikasnost Republike Srpske sufinansirao projekat izrade prototipa hidraulične prese sa 15.000 KM.

On je istakao da se smanjivanjem početne zapremine plastičnog otpada olakšava i pojeftinjuje transport, te omogućava veća zarada onima koji ga skupljaju i prerađuju.
Knežević je najavio da će u drugoj polovini februara na Mašinskom fakultetu biti postavljena druga automatizovanija presa, navodeći da će ukupna vrijednost obje prese biti oko 45.000 KM.

Direktor USAID-ovog projekta Fuad Ćurćić uvjeren je da će za ovaj proizvod biti zainteresovani opštine i gradovi.

,,Mi smo subvencionisali dio troškova proizvodnje i drago nam je da je ova verzija uspjela, ona je multidimenzionalna i ima ekonomsku perspektivu jer će firma Tri best nastaviti da je proizvodi, ona je djelo naših inženjera i ljudi i biće prodavana u regionu i inostranstvu’’, rekao je Ćurćić.

Nebojša Lukić iz Fonda za zašptitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske rekao je da je projektom planirano da postavljanje vertikalne prese od 60 tona s ciljem smanjivanja količine plastičnog, a u budućnosti i papirnog i kartonskog otpada.

On je napomenuo da plastični otpad generiše najviše problema rijekama.

Predsjednik Studentske organizacije Prirodno-matematičkog fakulteta UNIBL Miloš Rajak rekao je da važan poduhvat za Univerzitet predstavlja ova presa u kojoj će studenti balirati svu prikupljenu plastiku u akcijama čišćenja rijeke Vrbas.

Ispred Univerziteta u Banjoj Luci, ovom događaju je prisustvovao prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj prof. dr Goran Latinović.

(AGENCIJE/UNIBL)
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9627/IMG_2103.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9627/IMG_2092.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9627/IMG_2081.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9627/IMG_2072.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9627/IMG_2070.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9627/IMG_2069.JPG