Navigacija
Viber X logo

Sastanak u Pekingu: Puna podrška Univerzitetu i Konfucijevom institutu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Sastanak delegacije Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL), predstavnika Univerziteta za tehnologiju i obrazovanje (TUTE) i Nacionalne kancelarije za promociju kineskog jezika i sjedištem Konfucijevih instituta (HANBAN) održan je 5. decembra 2019. godine u Pekingu.

U delegaciji Univerziteta u Banjoj Luci koju predvodi rektor prof. dr Radoslav Gajanin su i dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Ranko Škrbić i direktor Konfucijevog instituta Ljiljana Stević. Delegaciju je u sjedištu HANBAN-a primio zamjenik generalnog direktora sjedišta Konfucijevih instituta Džao Guočeng i direktor Konfucijevih instituta za Evropu gospodin Jang.

Rektor Gajanin se zahvalio rukovodstvu HANBAN-a na podršci u proteklom periodu, te na zvaničnoj dozvoli za otvaranje Konfucijeve učionice u Gimnaziji u Banjoj Luci. Kako je naveo rektor, Univerzitet u Banjoj Luci je svojim aktivnostima prepoznat kao most prijateljstva između Republike Srpske i Kine, a dokaz za to je i posjeta predstavnika HANBAN-a našem Univerzitetu u maju ove godine. 

Rektor Gajanin se posebno zahvalio rektorki Univerziteta za tehnologiju i obrazovanje Liu Sin, jer taj univerzitet daje punu podršku radu Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci, te udruženim snagama planiraju nove projekte. 

Pored sumiranja utisaka iz ranijeg perioda, bila je ovo prilika da se razgovara i o planovima za dalju saradnju. 
Tako je rektor Gajanin, istakao važnost podrške Vlade Republike Srpske aktivnostima koje provodi Univerzitet u Banjoj Luci i Konfuicijev institut. 

Dekan Ranko Škrbić je tokom ovog sastanka istakao da dva studenta Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, zahvaljujući stipendijama Vlade NR Kine, danas uspješno studiraju na master programima na prestižnim kineskim univerzitetima Ćinguha i Džengdžou. Dekan je naveo i da je na Medicinskom fakultetu održano jedno od prvih predavanja o tradicionalnoj kineskoj medicini, a učesnike sastanka je informisao i o aktivnostima koje se provode u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“ .

Po riječima zamjenik generalnog direktora sjedišta Konfucijevih instituta, UNIBL ima konstantnu podršku HANBAN-a i Ambasade NR Kine u Bosni i Hercegovini. Kako je naveo, očekuje se konkretan prijedlog UNIBL vezan za otvaranje Centra za interdisciplinarne kineske studije kako bi na vrijeme stigla podrška od HANBAN-a.

On je istakao i važnost izrade dobrog plana i programa za nastavu kineskog jezika kao stranog koji bi se oslanjao na dugogodišnja iskustva HANBAN-a. Kako je naveo, upravo bi ta aktivnost bila od velike pomoći prilikom uvođenja kineskog jezika kao drugog stranog jezika u gimnaziji. Džao Guočeng je naveo i da je HANBAN spreman i da podrži otvaranje katedre za kineski jezik na Filološkom fakultetu UNIBL.  

Posebno je pohvalio rad Konfucijevog instituta UNIBL, a što je po njegovim riječima primjer dobre saradnje lokalnih i kineskih institucija. 

Delegacija Univerziteta u Banjoj Luci nastavlja posjetu Kini. Planirano je učešće na sjednici Savjetodavnog odbora Konfucijevih instituta u gradu Tjenđin, a zatim i posjeta Medicinskom univerzitetu, kao i odlazak na Međunarodnu konferenciju Konfucijevih instituta u gradu Čangša, koji se nalazi u provinciji Hunan.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9577/konfucijev_instuitut__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9577/konfucijev_instuitut__3_.jpg