Navigacija
Viber X logo

Održana javna rasprava o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Javna rasprava o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju, održana je 21. januara 2020. godine u amfiteatru Fakulteta poltičkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL).

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin, zahvalio se Ministarstvu za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, na aktivnoj saradnji vezanoj za sve aktivnosti koje se odnose na ovaj zakon.

,,Univerzitet u Banjoj Luci je blagovremeno uputio odgovarajuće prijedloge i sugestije za unapređenje Prednacrta zakona o vioskom obrazovanju. Oko 80 odsto naših prijedloga je uvršteno u Nacrt zakona o visokom obrazovanju’’, kazao je rektor Gajanin navodeći da neke od sugestija nisu uvrštene u ovaj nacrt.

On je iskazao nadu da će i ostale sugestije biti razmotrene i uvrštene u konačnu verziju Zakona o visokom obrazovanju.

,,Sve naše sugestije imaju za cilj unapređenje teksta zakona, kao u unapređenje visokog obrazovanja i Univerziteta uopšteno’’, naveo je rektor tokom svog obraćanja.

Ispred Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, Nacrt zakona je predstavila pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Radmila Pejić, a učesnici u raspravi iz reda akdemske zajednice, sindikata i studenata iznijeli su niz konstruktivnih prijedloga kako bi se dobilo što bolje zakonsko rješenje. 

Inače, Nacrtu zakona o visokom obrazovanju je usvojen na 8. redovnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, održanoj 06. decembra 2019. godine. Na ovoj sjednici je usvojen zaključak kojim je Narodna skupština Republike Srpske odlučila da se Nacrt zakona o visokom obrazovanju, uputi na javnu raspravu, jer se navedenim Nacrtom zakona uređuju pitanja  koja su od posebnog značaja  za građane i o kojima je neophodno da se najšire konsultuju zainteresovani organi i organizacije, naučne i stručne institucije. 

Resorno ministarstvo koje je zaduženo za organizaciju javnih rasprava, pored rasprave održane na Univerzitetu u Banjoj Luci, u narednim danima će održati javne rasprave i u drugim gradovima i opštinama Republike Srpske, a gdje se nalaze organizacione jedinice Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9681/IMG_2240.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9681/IMG_2250.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9681/IMG_2230.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9681/IMG_2220.JPG