Navigacija
Viber X logo

Predstavljena monografija ,,Vjerski objekti nacionalnih manjina u BiH”

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Monografija ,,Vjerski objekti nacionalnih manjina u BiH” predstavljena je 24. januara 2020. godine u Vijećnici Kulturnog centra ,,Banski dvor’’ u Banjoj Luci.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin kaže da ova monografija ima višestruki značaj, jer će spriječiti da budu zaboravljeni objekti koji su oštećeni u proteklom periodu i koji su vremenom dobili drugu namjenu.
Gajanin je naveo da su to, prije svega, brojni objekti Jevrejske zajednice koji su postojali u BiH, a pored njih i crkve njemačke, italijanske, ukrajinske, slovačke, češke i poljske nacionalne manjine.

,,Naši autori su zabilježili sve lokalitete na kojima su postojali vjerski objekti, koji su trenutno u ruševnom stanju i na neki način su zaboravljeni. Nadam se da će ova monografija podstaći društvenu zajednicu Republike Srpske i Federacije BiH da ulože maksimalan napor da ožive te vjerske objekte”, rekao je rektor Gajanin.

On je dodao da su autori monografije profesori Univerziteta u Banjoj Luci koji su svojim istraživanjem zabilježili sve tehničke karakteristike i valorizovali arhitekturu objekata koji su sačuvani i koji su danas u upotrebi.

,,Publikacija je jedinstvena i po tome što je tekst napisan na srpskom i engleskom jeziku, dok su karakteristike vjerskih objekata napisane i na jeziku nacionalne manjine kojoj ti objekti pripadaju”, pojasnio je rektor Gajanin.

Koautor monografije doc. dr Miroslav Malinović rekao je da je prikupljanje podataka i istraživanje trajalo više od pet godina, te da publikacija sadrži pregled istorijskih uslova koji su prethodili dolascima nacionalnih manjina na teritoriju današanje BiH. Monografija takođe daje prikaz zakonodavne regulative vezane za nacionalne manjine, naročito u smislu upotrebe jezika. Vjerski objekti nacionalnih manjina sagledani su i kroz prizmu razvoja i promocije turizma.

,,Najveći dio publikacije posvećen je vjerskim objektima nacionalnih manjina, kako onima koji su u upotrebi i danas, tako i objektima koji su srušeni, ali su terenskim istraživanjima i radom u brojnim arhivima njihovi ostaci i tragovi pronađeni”, naveo je Malinović.

On je dodao da se na kraju monografije ukazuje na značaj tih objekata i kako se oni mogu iskoristiti u svrhu vjerskog turizma.

,,Ima mnogo objekata koji su izgubili prvobitnu funkciju i za koje i ne znamo da su nekada imali sakralni karakter, a većina ih se nalazi u selima i potpuno su zapušteni”, rekao je docent Malinović.

On je napomenuo da je monografija i svojevrsna kritika društva, jer pokazuje koje bogatstvo predstavljaju ti objekti, a potpuno su neiskorišćeni.

Na promociji su govorili i: prof. dr Ljubiša Preradović, prof. dr Milijana Okilj, mr Gordana Preradović i recenzent mr Željko Vujadinović.

Program su upotpunili članovi Gradskog tamburaškog orkestra koji su izveli dvije instrumentalne i četiri vokalno-instrumentalne kompozicije iz kulturne baštine nacionalnih manjina.

Izdavači monografije ,,Vjerski objekti nacionalnih manjina u BiH” su Univerzitet u Banjoj Luci i Međunarodno udruženje naučnih radnika – AIS.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9690/monografija-vjerski-objekti-04.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9690/monografija-vjerski-objekti-01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9690/monografija-vjerski-objekti-02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9690/monografija-vjerski-objekti-03.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9690/monografija-vjerski-objekti-05.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9690/monografija-vjerski-objekti-06.jpg