Navigacija
Viber X logo

Univerzitet u Banjoj Luci član OpenAIRE mreže

Nauka i razvojUniverzitet u Banjoj LuciOpšte

Univerzitet u Banjoj Luci je na Generalnoj skupštini OpenAIRE LE odobren za redovnog člana ove evropske istraživačke mreže.

Cilj OpenAIRE-a je da nauku učini otvorenom i transparentnom, da omogući inovativne načine komuniciranja i praćenja istraživanja te preobrazi društvo putem potvrđenih naučnih znanja. Osim toga, platforma omogućava građanima, edukatorima, donatorima, državnim službenicima i privredi da pronađu načine da nauku učine korisnom za sebe, svoje radno okruženje i društvo.

OpenAIR je razvio mrežu partnera tokom godina u kojoj se nalazi ukupno 65 evropskih univerziteta, istraživačkih centara i institucija. Mreža se sastoji od tzv. nacionalnih kontakt osoba za otvoreni pristup (NOAD) kojom upravlja Evropska služba za podršku koja podržava koordiniranu tranziciju prema otvorenoj nauci.

Mreža pruža usluge interoperabilnosti koje povezuju istraživanje i omogućavaju istraživačima, finansijerima i istraživačkim administratorima da lako prihvate otvorenu nauku. Takođe povezuje ishode istraživanja (npr. publikacije, informacije, softvere) sa njihovim stvaraocima (npr. istraživačima, institucijama, donatorima), omogućujući otkrivanje, transparentnost, ponovljivost i osiguranje kvaliteta istraživanja.

Više o OpenAIRE mreži možete naći ovdje.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9713/openAIRE.png