Navigacija
Viber X logo

Nagrađen umjetnički rad prof. Mladena Miljanovića

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Nagrada ,,Beli Aphroid’’ za najbolji umjetnički rad na izložbi ,,Napeta sadašnjost’’ održanoj u Kibli u Mariboru, dodijeljena je profesoru Akademije umjetnosti UNIBL mr Mladenu Miljanoviću, za projekat ,,Didaktički zid’’, koji se sastoji od prostorne instalacije i priručnika.  

,,Istraživanjem i analizom aktivističkih praksi i njihovom aproprijacijom u savremenu umjetnost, Miljanovićev rad predstavlja neočekivanu jukstapoziciju monumentalnih mermernih ploča i efemernih crteža. Rad se može vidjeti kao epilog socijalnih i migracionih politika EU, koje više ohrabruju privatne inicijative nego što pronalaze sistemska rješenja zasnovana na solidarnosti’’, naveo je žiri nagrade ,,Beli Aphroid”. 

Kako je naveo žiri, rad se bavi uobičajenim zamkama retorike savremene migrantske politike i ispituje trenutni tretman migranata. 

,,Umjetnik zauzima hrabru poziciju – prilično rijetku u današnjoj društvenoj klimi, pa osigurava praktičan vodič grupama ljudi koje odbijaju vlasti većine zemalja članica EU, a u njihovim institucijama postavlja mramorni spomenik kao simboličnu opomenu na egzistencijalnu dramu migranata”, naveo je žiri nagrade “Beli Aphroid”, koja je dodijeljena četvrti i posljednji put u okviru međunarodnog projekta "Risk Change" (2016-2020).

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9726/The_Didactic_Wall__engrawed_draving_on_marble__handbooks__ready_made__installation_detail0_view_at_Kibla_Portal__Maribor__2019.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9726/The_Didactic_Wall__Handbook_image2.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9726/The_Didactic_Wall__Handbook_image1.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9726/The_Didactic_Wall__engrawed_draving_on_marble__handbooks__ready_made__installation_1_view_at_Kibla_Portal__Maribor__2019.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9726/The_Didactic_Wall__Handbook_image0.JPG