Navigacija
Viber X logo

Novi napredak Univerziteta u Banjoj Luci na Vebometriks listi

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Univerzitet u Banjoj Luci (UNIBL) ostvario je napredak za 213 mjesta na najnovijoj Vebometriks rang-listi.

U izvještaju, objavljenom u januaru ove godine, Univerzitet je u Banjoj Luci nalazi se na 3021. poziciji u svijetu, dok je se prema izvještaju iz jula 2019. nalazio na 3234. mjestu na svjetskom nivou. 

Podsjećanja radi, prema izvještaju iz jula 2017. godine UNIBL nalazio se na sedmoj poziciji univerziteta iz Bosne i Hercegovine i na 4834. mjestu u svijetu. Inače, Univerzitet u Banjoj Luci je od jula 2018. godine na drugom mjestu kada je riječ o univerzitetima u BiH. Od univerziteta iz Bosne i Hercegovine, ispred Univerziteta u Banjoj Luci nalazi se Univerzitet u Sarajevu.

Inače, Vebometriks rang-lista je pokazatelj internet vidljivosti, prisutnosti, otvorenosti i izvrsnosti/citiranosti univerziteta širom svijeta. Vebometriks je svjetski priznata rang lista univerziteta koju razvija i dva puta godišnje ažurira Sajbermetriks laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog savjeta.

Cilj veb indikatora koji se koriste u metodologiji Vebometriksa je pružanje pouzdane i sveobuhvatne procjene globalnog učinka pojedinačnih univerziteta na osnovu njihovih aktivnosti i rezultata prisutnih na internetu, odnosno njihove relevantnosti i uticaja. Vebometriks pozicija univerziteta zavisi od obima i kvaliteta dostupnog i transparentnog sadržaja koje ta akademska ustanova proizvede, od visoko citiranih veb publikacija, pa do svih drugih sadržaja koji uključuju izvještaje, konferencije, teze, seminare, digitalne biblioteke, i druge publikacije univerziteta i njegovih fakulteta, departmana, istraživača i studenata.

Prvih 26 mjesta u svijetu na Vebometriks rang-listi zauzimaju uglavnom američki univerziteti. Tradicionalno prvi je Harvard, odmah poslije njega je Univerzitet Stanford, a u stopu ih prati Masačusetski tehnološki institut (MIT). Kada su u pitanju evropski univerziteti najbolje rangirani su Univerzitet u Oksfordu i Univerzitet u Kembridžu. Što se tiče univerziteta iz Srbije, najbolje pozicije i u najnovijem izvještaju Vebometriks liste zauzimaju Univerzitet u Beogradu, Univerzitet u Novom Sadu i Univerzitet u Nišu.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9721/univerzitet.u.banjojluci.jpg