Navigacija
Viber X logo

Predstavljanje monografije u Jevrejskom kulturnom centru „Arie Livne“

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Monografija ,,Vjerski objekti nacionalnih manjina u BiH” predstavljena je 6. februara 2020. godine publici u Jevrejskom kulturnom centru „Arie Livne“ u Banjoj Luci.

Predstavljanje monografije je upriličeno u organizaciji Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva, a na inicijativu predsjednika Društva, profesora Zorana Pejašinovića.

U predstavljanju su učestvovali, ispred izdavača, prof. dr Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjoj Luci, kao i autori prof. dr Ljubiša Preradović, prof. dr Milijana Okilj, te doc. dr Miroslav Malinović. 

Rektor Gajanin se osvrnuo na značaj monografije i doprinos koji su autori dali istraživanju važnog segmenta našeg društva. Naročito je naglasio jedinstvenost multilingvalnog izdanja, s obzirom da su svi vjerski objekti nacionalnih manjina opisani i valorizovani ne samo na srpskom i engleskom, nego i na jeziku manjine kojoj pripadaju. 

Brojnoj publici je monografija predstavljena sa posebnim osvrtom na dolazak, život i aktivnosti jevrejske zajednice na teritoriji današnje Bosne i Hercegovine. Najviše pažnje je posvećeno predstavljanju arhitekture sinagoga, od koji najveći broj danas ima drugu namjenu ili su uklonjene.

Izdavači monografije ,,Vjerski objekti nacionalnih manjina u BiH” su Univerzitet u Banjoj Luci i Meuđunarodno udruženje naučnih radnika – AIS.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9750/20200206_192337.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9750/DSC_0195.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9750/DSC_0191.JPG