Navigacija
Viber X logo

Sastanak rektora i direktora Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade SAD

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin 26. februara 2020. godine ragovarao je sa direktorom Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade Sjedninjenih Američkih Država (SAD) u BiH Alison Algeo.

Kako je naveo rektor, fakulteti u sastavu Univerziteta mogu ostvariti saradnju sa visokoškolskim ustanovama iz SAD. Po njegovim riječima, saradnju mogu ostvariti Eleketrotehnički fakultet, Mašinski fakultet, Tehnološki fakultet i fakulteti iz društveno-humanističkih nauka. 
,,Zainteresovani smo i da predavači iz Amerike održe predavanja na našem Univerzitetu, te da se aktivira međunarodna razmjena nastavnika, saradnika i studenata’’, kazao je rektor i podsjetio da je jedan od strateških ciljeva Univerziteta upravo međunarodna saradnja.

Po riječima rektora, postoji i mogućnost da se saradnja ostvari i na polju nauke, te u drugim oblastima.

Rektor Gajanin je kao primjer dobre saradnje sa Amerikom, naveo saradnju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i Univerzitetskog kliničkog centara Republike Srpske sa Mejo klinikom. Takođe, pohvalio je i dugogodišnju saradnju između Filološkog fakulteta našeg Univerziteta i visokoškolskih ustanova iz Sjedinjenih Američkih Država, te se zahvalio Ambasadi koja već godinama pruža nesebičnu podršku navedenom fakultetu.

Alison Algeo se tokom sastanka zahvalila Univerzitetu na dugogodišnjoj saradnji, koja prema njenim riječima traje već 25 godina i navela i da je ambasador SAD u BiH Erik Nelson, opredijeljen za saradnju sa viokoškolskim ustanovama. 

Tokom sastanka, razgovaralo se i o programu stipendija iz Fulbrajt programa, aktivnostima vezanim za angažman višeg lektora za engleski jezik na Filološkom fakultetu UNIBL, ali i drugim važnim temama iz oblasti visokog obrazovanja, te saradnje između Ambasade i Univerziteta. Obe strane su izrazile zadovoljstvo ostvarenom saradnjom i iskazali spremnost da se saradnja nastavi i u budućem periodu. 

Sastanku su ispred Univerziteta u Banjoj Luci prisustvovali i prorektor za ljudske i materijalne resurse prof. dr Dalibor Kesić i dekan Filološkog fakulteta prof. dr Petar Penda.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9838/IMG_20200226_103336.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9838/IMG_20200226_103351.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9838/IMG_20200226_113546.jpg