Navigacija
Viber X logo

Preminuo akademik Rade Mihaljčić

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Ugledni srpski istoričar akademik Rade Mihaljčić, profesor emeritus Univerziteta u Banjoj Luci i redovni član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, preminuo je u 26. marta 2020. u Beogradu u 83. godini života.

Rođen je 21. jaunara 1937. godine u Srednjoj Jurkovici kod Gradiške. Kao dječak odveden je u jasenovački sistem logora, u kojem je izgubio roditelje i najbliže srodnike. Osnovnu školu pohađao je u Sisku i Kotor Varošu, a gimnaziju u Banjoj Luci. Diplomirao je istoriju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1960. godine, a zatim na istom fakultetu magistrirao 1965. godine, te doktorirao 1971. Tokom  1966. i 1967. proveo je tri mjeseca u Francuskoj, na specijalizaciji kod čuvenog istoričara Žorža Dibija, i sedam mjeseci u Grčkoj. Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu prošao je kroz sva zvanja, od asistenta do redovnog profesora,  u zvanje redovnog profesora je izabran 1984. godine. Bio je i redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, a 2009. godine Univerzitet u Banjoj Luci mu je dodijelo zvanje profesor emeritus. 

Za dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske izabran je 21. juna 2004, a za redovnog 5. septembra 2008. godine.

Akademik Mihaljčić je autor mnogih djela, a najznačajnija su: ,,Kraj Srpskog Carstva’’, ,,Lazar Hrebeljanović ‒ istorija, kult, predanje’’, ,,Junaci Kosovske legende’’, ,,Srpska prošlost i narodno sećanje’’, ,,Izvorna vrednost stare srpske građe’’, ,,Vladarske titule oblasnih gospodara’’ i ,,Zakoni u starim srpskim ispravama: pravni propisi, prevodi, uvodni tekstovi i objašnjenja’’.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9924/AKADEMIK_MIHALJCIC.jpg