Navigacija
Viber X logo

Objavljen prvi broj časopisa ,,Sineza’’

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Filozofski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, objavio je prvi broj naučnog časopisa za humanističke i društvene nauke ,,Sineza’’.

Časopis je posvećen dijalogu i saradnji humanističkih i društvenih disciplina poput istorije, psihologije, filozofije, pedagogije i srodnih naučnih disciplina. Časopis želi da podstakne interdisciplinarno i multiperspektivno izučavanje kompleksnih tema, kao i savremeni metodološki i teorijski pristup.

Inače, časopis ,,Sineza’’ je baštinik dvodecenijske tradicije časopisa ,,Radovi’’ kojeg je Filozofski fakultet izdavao od 1998. do 2019. godine. 

,,Novo vrijeme i novi naučni izazovi pokazali su potrebu da se dosadašnji rad na uređivanju časopisa podigne na viši nivo, kao i da se ispune daleko viši naučni standardi kojima stremi Filozofski fakultet. Zato je izdavač odlučio da kroz promjenu naziva i dizajna časopisa na simbolički način označi ovaj novi početak’’, navedeno je u saopštenju Filozofskog fakulteta.

Kako je navedenom, uredništvo je pred sebe postavilo zadatak da časopis u najkraćem mogućem roku ispuni uslove neophodne da bude kategorisan u skladu sa propisima Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informatičko društvo Republike Srpske. Cilj uredništva je i da ,,Sineza’’ postane novi kvalitet u naučnoj produkciji na polju društvenih i humanističkih nauka u Republici Srpskoj, kao i da bude prepoznata u širim naučnim krugovima i prevaziđe status lokalnog naučnog glasila.

Prvi broj časopisa ,,Sineza’’ sadrži pet originalnih naučnih radova iz filozofije i istorije, četiri prikaza knjiga i časopisa i dva nekrologa, a svi radovi su prošli korekcije recenzenata po ustaljenom principu dvostrukih „slijepih“ recenzija. 

Pored štampanog izdanja časopisa, u funkciji je i internet stranica www.sineza.ff.unibl.org.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10087/1591706386-sineza.jpg