Navigacija
Viber X logo

Potpisan Sporazum o saradnji dva javna Univerziteta sa ,,Elektroprivredom Republike Srpske’’

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin, predsjednik Upravnog odbora Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Darko Đogo i direktor MH ,,Elektroptivreda Republike Srpske’’ mr Luka Petrović potpisali su 22. juna 2020. godine u Trebinju Sporazum o razumijevanju i saradnji.

Kao najznačajniji rezultat prethodnih aktivnosti i samog Sporazuma, dogovoren je model angažovanja 100 mladih stručnjaka sa dva javna Univerziteta (mladi istraživači, svršeni studenti, saradnici i docenti) koji će imati mogućnost dopunskog angažmana u različitim projektima i konsultantskim poslovima koje će finansirati ,,Elektroprivreda Republike Srpske’’. Za ove namjene, najveći privredni subjekt u Republici Srpskoj će izdvojiti značajna finansijska sredstva u narednom trogodišnjem periodu. 

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin zahvalio je za realizaciju ovog značajnog Sporazuma, izjavivši da se kroz ovaj Sporazum omogućava značajan angažman akademske zajednice u rješavanju aktuelnijih pitanja te značajnih programskih aktivnosti u okviru „Elektroprivrede Republike Srpske“.

,,Naši studenti će imati mogućnost da obavljaju stručnu praksu ovog preduzeća’’, kazao je rektor Gajanin i dodao da je posebno značajan angažman budućih asistenata na fakultetima i da se nada da će obje strane biti zadovoljne.

Generalni direktor ,,Elektroprivrede Republike Srpske’’ mr Luka Petrović je naveo da je izuzetno zadovoljan potpisan Sporazumom i razgovorima sa predstavnicima dva javna Univerziteta, te je naveo da je saradnje privrede i akademskog sektora ključ uspješnog razvoja privrede i cijelog društva u Republici Srpskoj. 

,,Ovim smo dali osnovu za uključivanje naučnih radnika Republike Srpske kojih, prema informacijama, ima više od 2.500 uključenih u nastavni proces i kojima moramo dati šansu da budu značajnije uključeni u privredu Republike Srpske’’, izjavio je Petrović. 

Naglasio je da simbioza nauke i privrede stvara najbolje kadrove koji će razvijati ova dva Univerziteta.

Prema riječima generalnog direktora, ovo preduzeće je spremno da  već od 1. oktobra tekuće godine angažuje 100 mladih stručnjaka na različitim poslovima i projektima koje realizuje ,,Elektroprivreda Republike Srpske’’. Ovo će biti značajan zamajac  zapošljavanju mladih stručnjaka i njihovom ostanku u Republici Srpskoj. Generalni direktor je naglasio da se osnov za angažovanje mladih stručnjaka nalazi u razvoju i investicijama ERS-a koje su sada u najvećem zamahu od njenog osnivanja. 

Predsjednik Upravnog odbora Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Darko Đogo ukazao je na važnost potpisivanja ovog sporazuma kako bi mladi, fakultetski obrazovani ljudi, ostali nakon školovanja u Republici Srpskoj.

Prema odredbama potpisanog Sporazuma, sporazumne strane su opredijeljene da intenziviraju saradnju u različitim oblastima koje su od obostranog interesa, kao što su razvoj privrede i privrednih potencijala u Republici Srpskoj, te stvaranje povoljne preduzetničke klime za strane i domaće investicije u oblasti energetike, razvoj naučno-tehnoloških potencijala i naučno-istraživačke infrastrukture, a koja je u funkciji podsticanja inovacija, transfera znanja i tehnologija, razvoja preduzetništva i preduzetničke inicijative, kao i šire upotrebe novih tehnologija koje će biti od koristi preduzećima u Republici Srpskoj u oblasti energetike. U planu je i implementacija zajedničkih projekata i praksi koje su od obostranog interesa, te niz drugih aktivnosti. Ovim sporazumom realizovaće se i razmjena iskustava o organizaciji i izvođenju djelatnosti od zajedničkog interesovanja, učešću stručnjaka u zajedničkim tijelima i komisijama koje se bave oblastima i pitanjima od obostranog interesa, obostrano korištenje infrastrukture, laboratorija, baza podataka, opreme, objekata i drugih materijalnih sredstava, organizacija i realizacija zajedničkih projekata svih vrsta i oblika, zajednički nastupi na javnim konkursima od obostranog interesa, u Republici Srpskoj, BiH i inostranstvu i niz drugih aktivnosti. 

Svi prisutni su naglasili da je ovaj Sporazum odraz sinergije između akademske zajednice i privrede, a što je jedno od osnovnih i proklamovanih načela novog Zakona o visokom obrazovanju. U skladu sa tim, određen je Centar za preduzetništvo i transfer tehnologija UNIBL kako buduća kontakt tačka za sve konkretne aktivnosti proistekle iz ovog Sporazuma.  

Potpisivanju ovog značajnog sporazuma, ispred Univerziteta u Banjoj Luci prisustvovali su i predsjednik Upravnog odbora prof. dr Rajko Gnjato, generalni sekretar UNIBL mr Đorđe Markez, te viši stručni saradnik za razvoj preduzetništva Predrag Govedarica.

Inicijativa za novi studijski program u Trebinju 

U nastavku dana, održan je sastanak u gradskoj upravi Grada Trebinja, kojem su prisustvovali gradonačelnik ovog grada Mirko Ćurić, rektor Gajanin, predsjednik Upravnog odbora Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Darko Đogo, generalni direktor ERS-a Luka Petrović, generalni sekretar UNIBL Đorđe Markez, viši stručni saradnik za razvoj preduzetništva Predrag Govedarica, dekan Poljoprivrednog fakulteta UNIBL prof. dr Zlatan Kovačević i prodekan za za naučno-istraživački rad i međunarodnu saradnju ovog fakulteta prof. dr Željko Vaško.

Na sastanku je razgovarano o mogućnosti pokretanja novog studijskog programa Mediteranska poljoprivreda sa sjedištem u Trebinju, koji će djelovati u okviru jednog od dva javna univerziteta u Republici Srpskoj. Ovaj studijski program bi trebao da prve studente upiše u školskoj 2021/22. godini, rečeno je to nakon sastanka.

Gradonačelnik Ćurić je rekao da je dogovoreno da Grad Trebinje i dva javna Univerziteta u narednom periodu usaglase konkretnu saradnju da bi bio urađen elaborat, a zatim i licenciranje ovog studijskog programa.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin rekao je da postoji opravdanost osnivanja ovog studijskog programa u Trebinju, ali da je neophodna pomoć Grada Trebinje u obezbjeđivanju adekvatnih prostorija za rad, ali i smještaj budućih studenata. Gajanin je istakao da će u narednih dvadesetak dana biti poznato pri kom od dva javna univerziteta u RS će djelovati ovaj studijski program, dok se do kraja godine očekuje izrada elaborata i licenciranje programa.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10122/IMG-1627.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10122/IMG-1629.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10122/IMG-1630.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10122/IMG-1632.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10122/IMG-1633.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10122/IMG-1635.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10122/IMG-1637.JPG