Navigacija
Viber X logo

Dodik posjetio Univerzitet u Banjoj Luci: Deset miliona KM za kapitalne investicije 

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Za kapitalne investicije na Univerzitetu u Banjoj Luci u ovoj godini, iz budžeta Republike Srpske biće obezbijeđeno deset miliona KM, rekao je to 6. jula 2020. godine srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, tokom sastanka sa rukovodstvom Univerziteta u Banjoj Luci.

Kako je naveo Dodik, riječ je o sredstvima za završetak radova na zgradi u kojoj će biti smješteni Arhitektonsko-građevinsko-geodetski i Šumarski fakultet, izgradnji pozorišne scene u IV paviljonu Studentskog centra ,,Nikola Tesla’’ i objekta budućeg edukativnog centra za predškolsko obrazovanje-zgrada dječijeg vrtića.

,,Republika Srpska za javne univerzitete u Srpskoj godišnje izdvaja oko 97 miliona KM po različitim osnovama, plus izdvajanje za različite investicije. Od kapitalnih ulaganja na Univerzitetu u Banjoj Luci preostalo je da uredimo i saobraćajnicu u Univerzitetskom gradu i izgradimo spomen - hram’’, rekao je Dodik te naveo da će dio saobraćajnica biti izgrađen do kraja tekuće godine.

,,Ostaje da se u okviru Univerzitetsko kliničkog centra na Paprikovcu izgradi zgrada Medicinskog fakulteta i Srednje medicinske škole, čime bi bila završena izgradnja svih smještajnih kapaciteta za primarni proces nastave’’, naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da je prethodnih mjeseci nastava izvođena u posebnim okolnostima, ali da način izvođenja nastave nije uticao na prolaznost studenata na ispitima. Srpski član Predsjedništva BiH još jednom je iskazao punu podršku rektorskom timu, nastavnicima i studentima Univerziteta. 

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr  Radoslav Gajanin rekao je da je podrška srpskog člana Predsjedništva i Vlade Republike Srpske od ogromnog značaja za realizaciju kapitalnih projekata na Univerzitetu.

,,Naša najznačajnija investicija je završetak zgrade koja je prvobitno bila namijenjena Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu, a sada će služiti ovom i Šumarskom fakultetu’’, naglasio je Gajanin.

Kako je pojasnio rektor prioritet je i izgradnja edukativnog centra za predškolsko obrazovanje-zgrada dječijeg vrtića, čija je izgradnja planirana u okviru Univerzitetskog grada, te dovršetak pozorišne scene u okviru IV paviljona Studentskog centra ,,Nikola Tesla''.

,,Planirali smo i rekonstrukciju saobraćajnica u okviru Univerzitetskog grada i izgradnju spomen-hrama studentima i radnicima Univerziteta koji su poginuli u odbrambeno-otadžbinskom ratu“, istakao je rektor je Gajanin.

Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske mr Srđan Rajčević rekao je da ova posjeta govori u prilog činjenici koliko vlast i Vlada Republike Srpske vode računa o razvoju sistema visokog obrazovanja.

,,Mi smo prošle i ove godine krenuli u reformu visokog obrazovanja i svjesni smo da su na tom putu potrebne i određene logističke pretpostavke, koje će upravo omogućiti ulaganje od deset miliona KM u nove objekte u Univerzitetskom gradu. Ulaganjem u visoko obrazovanje gradimo bolju budućnost za Republiku Srpsku i nove ekonomske perspektive za naše mlade ljude’’, istakao je Rajčević.

Tokom posjete Univerzitetu, Dodik je obišao zgradu u kojoj će biti smješten Arhitektonsko-građevinsko-geodetski i Šumarski fakultet i druge lokacije u Univerzitetskom gradu, a kratku prezentaciju investicionih potreba održao je prof. dr Saša Čvoro.

Posjeti su prisustvovale i ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH dr Nina Sajić. U delegaciji Univerziteta koja je dočekala goste bili su i prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj prof. dr Goran Latinović, prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju prof. dr Biljana Antunović, prorektor za nastavu i studentska pitanja prof. dr Strain Posavljak, prorektor za ljudske i materijalne resurse prof. dr Dalibor Kesić, finansijski direktor Duško Lazić i generalni sekretar mr Đorđe Markez.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10143/naslovna.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10143/IMG_3024.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10143/IMG_3028.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10143/IMG_3035.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10143/IMG_3052.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10143/IMG_3061.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10143/IMG_3067.JPG