Navigacija
Viber X logo

Preminula profesor emeritus Darinka Matić Marović

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Profesor emeritus Darinka Matić Marović preminula je u Beogradu u 83. godini. 

Bila je rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu, te dekan Fakulteta muzičke umetnosti. Kao dirigent, od 1971. godine vodila je čuveni hor ,,Kolegijum muzikum” i Hor ,,Obilić’' od 1981. godine. Za 45 godina karijere dirigovala na više od deset hiljada koncerata. 

Darinka Matić Marović rođena je u Herceg Novom 1937. godine. U Kotoru je završila višu realnu gimnaziju i muzičku školu. Školovanje je nastavila u Beogradu, gdje diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti 1959. godine i to na nastavnom odsjeku, gdje joj je klavir bio glavni predmet.

Odsjek dirigovanje završila je u klasi profesora Mihaila Vukdragovića. Nastupala je sa mnogobrojnim uglednim orkestrima u zemlji i inostranstvu, a neki od njih su Beogradska, Zagrebačka, Skopska filharmonija, simfonijskim orkestrom RTS-a.

Ostvarila je i saradnju sa operskim kućama u Italiji, Rumuniji, bivšem Sovjetskom Savezu. Savez estradno-muzičkih umetnika nagradio je Darinku Matić Marović 2018. godine godišnjom Nacionalnom nagradom.

Izuzetno je značajan njen doprinos utemeljenju i radu Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, gdje je bila angažovana od osnivanja. Izvela je brojne generacije mladih dirigenata, a sa orkestrom Akademije umjetnosti ostvarila niz značajnih koncerata, od kojih izdvajamo Mocartov „Rekvijem“, operu „Bastijen i Bastijena“, te koncerte orkestra u okviru manifestacije „Dani Vlade Miloševića“.

Vrijeme i mjesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10179/prof.darinka_matovic_marovic.jpg