Navigacija
Viber X logo

Veliki značaj Eksperimentalno-edukativnog centra Poljoprivrednog fakulteta

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Dan polja Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci na kojem su predstavljeni eksperimentalni i komercijalni ogledi strnih žita (pšenice, ječma i tritikalea), održan je 07. jula 2020. godine na Eksperimentalno-edukativnom centru u Aleksandrovcu kod Laktaša. 

Ogledi su postavljeni u saradnji sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada,  a čije sorte su ove godine zasijane u ogledima.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske prof. dr  Boris Pašalić izjavio je danas da je cilj da, pored naučnih istraživanja, na površinama Eksperimentalno-edukativnog centra Poljoprivrednog fakulteta UNIBL budu praktično obučavani studenti za samostalno vođenje proizvodnje, kao i da se nove sorte i tehnologije pokažu proizvođačima. Ministar Pašalić je istakao da je postojanje centra bitno i sa stanovišta organizovanja naučno-istraživačkog rada kako bi se ono što se spozna kroz istraživanja primijenilo u komercijalnoj proizvodnji.

,,Dobro je da su na ovom polju angažovani i privatni sektor i instituti iz regiona’’, rekao je Pašalić  tokom ovog događaja.

On je dodao da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede podržavati ovakve aktivnosti i da se u budžetu ovog ministarstva svake godine planira 100.000 KM za sufinansiranje osnovnih potreba održavanja Centra i nabavke nove mehanizacije.

Ministar Pašalić je podsjetio da je dan ranije održana i prezentacija glavnog projekta izgradnje sistema za navodnjavanje na površini Centra, a već početkom septembra bi mogla početi realizacija prve faze njegove izgradnje vrijednosti oko 1.800 000 KM. 

Dekan Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Zlatan Kovačević rekao je da je ovaj Eksperimentalno-edukativni centar potreban i studentima i proizvođačima. Prema njegovim riječima, ogledno zemljište od 50 hektara dobijeno je na koncesiju od Vlade Republike Srpske na duži niz godina i na njemu se, uz oglednu, obavlja i komercijalna proizvodnja. 

Takođe je istakao značajnu saradnju sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo i Kompanijom Golić trejd d.o.o. iz Gradiške, te se zahvalio ministru Pašaliću na podršci.

Prisutnima se obratio i prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Strain Posavljak. On je pohvalio aktivnosti koje se realizuju u Eksperimentalno-edukativnom centru, navodeći da je to od velikog značaja za Univerzitet i Poljoprivredni fakultet.

U jesen se očekuje slična manifestacija posvećena usjevima iz proljećne sjetve, jer se na površini centra nalaze i eksperimentalni usjevi kukuruza, soje i suncokreta.

Dan polja održan je uz poštovanje svih epidemioloških preporuka JZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10147/IMG_20200707_104244.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10147/IMG_20200707_110958.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10147/IMG_20200707_110645.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10147/IMG_20200707_110054.jpg