Navigacija
Viber X logo

Rektor Gajanin razgovarao sa gradonačelnikom Radojičićem

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin i gradonačelnik Grada Banja Luka Igor Radojičić, 6. avgusta 2020. godine razgovarali su o saradnji u budućem periodu.

Kako je naveo rektor tokom sastanka u prostorijama Rektorata, Univerzitet i Grad imaju dobru saradnju, a prema njegovim riječima, od jeseni se očekuje da 21 najbolji student krene na praksu u Gradsku upravu i preduzeća kojim upravlja Grad.

,,Ovo je treća godina zaredom u kojoj studenti Univerziteta u Banjoj Luci stiču praktične vještine u Gradskoj upravi i preduzećima’’, kaže Gajanin i dodaje da je najveći broj studenta sa Pravnog, Ekonomskog, Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog, Prirodno-matematičkog, Filozofskog i Tehnološkog fakulteta

Na sastanku je istaknuto da će Grad Banja Luka podržati i realizaciju izgradnje budućeg edukativnog centra za predškolsko obrazovanje - zgrada dječijeg vrtića, u Univerzitetskom gradu. Kako je navedeno, po završetku izgradnje, ovaj edukativni centar bi bio u sistemu gradskog Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.Shodno tome, rektor Gajanin je rekao da je cilj da do kraja naredne godine bude realizovana izgradnja ovog objekta, te da je Vlada Republike Srpske dala finansijsku podršku za realizaciju ovog kapitalnog projekta.

Gradonačelnik Radojičić kaže da su u projektima koje realizuje Grad Banja Luka, upravo angažovani stručnjaci sa Univerziteta.

Osvrćući se na trenutnu epidemiološku situaciju, Radojičić kaže da je Grad pripremio niz preventivnih mjera kako bi se sve institucije spremno uhvatile u koštac sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, s obzirom da će početak školske i akademske godine biti izazovan za sve zbog povećanog broja kontakata.

Radojičić je istakao da je Grad već pripremo otvaranje nove kovid ambulante u naselju Dolac, a u okviru priprema za školsku godinu, razmatra se i otvaranje posebne ambulanti za djecu školskog uzrasta.

On je rekao da gradska administracija od nadležnih republičkih institucija očekuje instrukcije o tome kako će izgledati početak školske godine na svim nivoima obrazovanja i u kojem obliku će biti organizovana nastava.

Kada je riječ o početku nove akademske godine, rektor Gajanin je naveo da će nastava za studente prve godine u akademskoj 2020/21. godini na UNIBL  početi 5. oktobra, a za starije godine studija 2. novembra, te dodao da će biti poštovane sve epidemiološke preporuke u vezi sa zaštitom od širenja virusa korona.

On je naglasio da u ovoj visokoškolskoj ustanovi pretpostavljaju da će epidemiološka situacija i 1. oktobra i 1. novembra biti nepovoljna, te da se visokoškolske ustanove spremaju za to.

,,Potpuno ćemo poštovati epidemiološke preporuke i radićemo zajedno sa resornim ministarstvom na pripremi instrukcija za izvođenje nastave u složenim epidemiološkim situacijama. Ukoliko epidemiološka situacija bude nepovoljna, praktična nastava će sigurno morati da se odvija na Univerzitetu i fakultetima u manjim grupama, pri čemu će se poštovati sve epidemiološke preporuke”, najavio je rektor Univerziteta u Banjoj Luci.

Kada je riječ o teorijskoj nastavi, Gajanin je rekao da će za studijske grupe za koje se ne mogu poštovati epidemiološke preporuke, vjerovatno biti ostavljena mogućnost održavanja nastave na daljinu, s tim da će se ona izvoditi iz učionica.

,,Nastavnik će imati obavezu da dođe u učionicu i održi predavanje. Odgovarajući broj studenata će, vjerovatno, moći fizički da bude prisutan prema epidemiološkim preporukama, a ostali će takvu nastavu pratiti elektronski, putem odgovarajućih platformi’’,  naveo je rektor.

Događaju su prisustvovali i prorektor za materijalne i ljudske resurse Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Dalibor Kesić, šef Kabineta gradonačelnika Milan Grubor, te prof. dr Ljubiša Preradović i doc. dr Miroslav Malinović sa Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta UNIBL.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10254/DSC_2067_2.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10254/DSC_2038_3.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10254/DSC_2048_2.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10254/DSC_2010_2.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10254/DSC_2008_2.JPG