Navigacija
Viber X logo

Medicinski fakultet UNIBL domaćin međunarodne škole

Opšte

Medicinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci bio je domaćin onlajn međunarodne škole ,,Image-guided radio-/nuclide therapy”, koja je u periodu od 28. septembra do 2. oktobra 2020. godine, okupila 79 učesnika iz 25 zemalja.

Riječ je međunarodnoj školi, organizovanoj u saradnji sa Institutom za primijenjenu fiziku Medicinskim Univerzitetom u Beču (MUW) i uz podršku Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Predavači su bili gostujući profesori Medicinskog fakulteta UNIBL i naučnici iz oblasti nuklearne medicine, radioterapije, radiologije i medicinske fizike, iz Austrije, Njemačke, Velike Britanije i Holandije. Među predavačima bili su i nastavnici i saradnici Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS). Riječ je o prof. dr Zdenka Gojković i dr Predrag Dašić sa Klinike za onkologiju, prof. dr Ljiljana Latinović Tadić sa Instituta za patologiju, dr Dragi Stanimirović, načelniku Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu i bolesti štitne žlijezde. Među predavačima su bili i doc. dr Goran Marošević iz Centra za radio-terapiju ,,Affidea’’ i Goran Vuleta, šef Odjeljenja za medicinsku fiziku i zaštitu od jonizujućeg zračenja. Moderator je bila prof. dr Lana Nežić, prodekan za međunarodnu saradnju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Bila je ovo prilika da se učesnici upoznaju sa savremenim stavovima u dijagnostici i terapiji onkoloških oboljenja, primjeni slikovnih tehnologija u procjeni terapijskog odgovora, radijacionoj dozimetriji i teranostici, slikovno vođenoj radijacionoj terapiji i intervencijama, kao i hibridnim tehnologijama.

Tokom ove škole 1. oktobra 2020. godine, održano je predstavljanje UKC RS, tokom kojeg su predavači i učesnici imali priliku da se u virtuelnom obilasku upoznaju sa osobljem, radom i razvojem Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu i bolesti štitne žlijezde (video) i Centra za radioterapiju ,,Affidea’’ (video), i da učestvuju u produktivnoj diskusiji sa timom ljekara specijalista, medicinskih fizičara i inženjera.

U ime Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, skupu obratio se dekan ovog fakulteta, prof. dr Ranko Škrbić.

Dekan Škrbić se zahvalio predstavnicima IFAMP i MUW na zajedničkoj organizaciji škole, edukaciji koju pružaju kolegama sa UKC RS i studentima dok su na edukaciji u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Takođe, dekan Škrbić je učesnicima predstavio i dalje planove koji se odnose na rad i razvoj Medicinskog fakulteta.

Prisutnim se obratio i prof. Enrike Estrada Lobato, predsjednik IAEA, te zvanično najavio otvaranje modernog teranostičkog centra u sklopu Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu UKC RS, finansiranog od strane IAEA. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10485/1._Banja_Luka_TEAM_Training_School_IFAMP.png
  • /uploads/attachment/vest/10485/2._Prof._dr_Ljiljana_Latinovic_Tadic__Training_School_IFAMP_Banja_Luka.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10485/3._Prof._dr_Zdenka_Gojkovic__Training_School_IFAMP_Banja_Luka.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10485/4._Prof._dr_Goran_Marosevic__Dr_Dragi_Stanimirovic__Training_School_IFAMP_Banja_Luka.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10485/5._Finale_Banja_Luka_Training_School_IFAMP.jpeg