Navigacija
Viber X logo

Obilježavanje Nedjelje medijske i informacione pismenosti

Opšte

Povodom obilježavanja Nedjelje medijske i informacione pismenosti, na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, 30. oktobra 2020. godine održaće se debata „Medijska i informaciona pismenost: uloga i značaj u vrijeme infodemije i pandemije virusa korona“ .

Cilj debate, koja će biti održana u amfiteatru Fakulteta političkih nauka u 12.00 časova, jeste da ukaže na važnost medijske i informacione pismenosti (MIP), pogotovo u vrijeme infodemije, neprovjerenih vijesti i suočavanja sa različitim rizicima i izazovima u današnjem komunikacionom okruženju.

„Pojava virusa korona i izvještavanje o pandemiji traži dodatno znanje i vještine za svakog građanina kako bi mogli kritički vrednovati i koristiti medijske informacije. Upravo te kompetencije mogu osnažiti građane za pristup informacijama i znanju, neophodnim za slobodu izražavanja u okvirima etike komuniciranja'', navodi se u najavi debate.

U okviru debate govoriće se, između ostalog, o načinu korišćenja i vrednovanja informacija o virusu korona (KOVID 19), povjerenju u izvore informacija, „lažnim vijestima“, izvještavanju o temama koje se tiču zdravlja tokom pandemije virusa korona i filmu „Nema heroja bez maske“. Ovo je prilika i da se govori o ulozi Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Bosne i Hercegovine u borbi protiv dezinformacija i infodemije, te rezultatima Ministarstva saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske u promovisanju medijske pismenosti.

U debati učestvuju studenti Fakulteta političkih nauka i panelisti: docent na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci dr Dragana Trninić, urednik emisije „Zdravosfera“ Radio-televizije Republike Srpske i autor filma „Nema heroja bez maske“ Biljana Marić, stručni savjetnik za programski sadržaj i regulativu u emitovanju u Regulatornoj agenciji za komunikacije Bosne i Hercegovine Sanja Dokić Mrša i stručni savjetnik za telekomunikacije u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske Sandra Kovačević Đurđević.

Događaj se organizuje uz ograničen broj učesnika i poštovanje svih epidemioloških mjera.

Detalje o globalnom događaju obilježavanja Nedjelje medijske i informacione pismenosti dostupni su na ovom linku.

Program debate možete preuzeti ovdje.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10556/PosterFPN.png