Navigacija
Viber X logo

Održan vebinar na temu „Otvorena nauka i prava intelektualne svojine“

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Univerzitet u Banjoj Luci i EURAXESS centar Bosne i Hercegovine, organizovali su 21. oktobra 2020. godine vebinar na temu „Otvorena nauka i prava intelektualne svojine“.

Vebinar je bio namijenjen zaposlenim u naučnim institucijama koji rade ili namjeravaju da se bave naučnoistraživačkim radom i/ili projektima, kao i cjelokupnoj bosanskohercegovačkoj naučnoj zajednici. Osim toga, obuka je bila namijenjena i predstavnicima nadležnih ministarstava koja se bave pravnim okvirima i propisima iz oblasti otvorene nauke i prava intelektualne svojine.

Oko četrdeset učesnika vebinara uzelo je učešća u ovoj virtuelnoj obuci. Stručnjaci iz oblasti otvorene nauke iz Srbije su održali interaktivnu obuku  o principima i konceptima otvorene nauke, otvorenim istraživačkim podacima i materijalima, otvorenom istraživačkom softveru, ponovljivim istraživanjima i analizi podataka, otvorenom licenciranju, pravima intelektualne svojine, otvorenim formatima datoteka, otvorenim naučnim politikama, i slično. Univerzitet u Banjoj Luci je predstavio projekat finansiran iz programa Horizont 2020 - Nacionalne inicijative za otvorenu nauku (NI4OS) koji je od septembra 2019. godine počeo sa implementacijom.

Prezentacije sa vebinara dostupne su u prilozima (Prilog 1, Prilog 2)

Materijal sa vebinara dostupne su u prilolozima (Prilog 1, Prilog 2, Prilog 3)

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10547/future-option-vebinar2020-730x241.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10547/image_6487327.JPG