Navigacija
Viber X logo

Univerzitet u Banjoj Luci obilježio jubilej

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Svečanom akademijom održanom 7. novembra 2020. godine u Kulturnom centru Banski dvor, obilježeno je 45 godina uspješnog rada i razvoja Univerziteta u Banjoj Luci.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin, istakao je da je Univerzitet za 45 godina postojanja i rada obrazovao stručnjake iz gotovo svih oblasti.

„Akademski građani koji su završili Univerzitet u Banjoj Luci su uspješni u svom radu na različitim pozicijama u Republici Srpskoj, ali i širom svijeta’’, kazao je rektor Gajanin.

Takođe, rektor je apostrofirao da jedan od ponosa i stubova Univerziteta čini polje međunarodne i međuuniverzitetske saradnje. Kako je naveo, period iza nas bio je uspješan i na polju nauke i naučnoistraživačkog rada.

„Ponosni smo na sve naše nastavnike i saradnike koji su u okviru podrške za postignute međunarodne rezultate nagrađeni ove godine. Za rezultate koji su ostvareni u 2019. Godini, novčane nagrade je dobilo 67 nastavnika i saradnika. Broj nagrađenih raste iz godine u godinu, što nas posebno raduje’’, naglasio je rektor u obraćanju.

Rektor je ukazao i na veliku podršku vlasti Republike Srpske Univerzitetu i razvoju visokog obrazovanje.

Kako je naveo, Vlada RS je u 2020. godini odobrila realizaciju značajnih kapitalnih investicija, a za tu namjenu iz Budžeta Republike Srpske je planirano izdvajanje deset miliona KM. Riječ je o sredstvima namijenjenim za završetak izgradnje i opremanje Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog i Šumarskog fakulteta, završetak i opremanje pozorišne scene u IV paviljonu Studentskog centra „Nikola Tesla“ i izgradnja edukativnog centara za predškolsko obrazovanje - zgrada dječijeg vrtića.

Po riječima prof. dr Radoslava Gajanina, Univerzitet je stabilan na svim poljima rada.

,,Dekani i rukovodstva članica časnim i predanim rukovođenjem svakodnevno doprinose da naši fakulteti, Akademija i Institut, a na kraju i Univerzitet postanu još bolji. Dragi dekani, nastavnici, saradnici, svi zaposleni i studenti hvala vam na svemu, hvala što zajedničkim snagama gradimo bolje visoko obrazovanje i stvaramo bolju budućnost za sve’’, kazao je rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je Univerzitet u Banjoj Luci stub ne samo akademskog, već i ukupnog razvoja Republike Srpske.

„Univerzitet u Banjoj Luci, kao i cjelokupno naše društvo, tokom ove četiri i po decenije bio je suočen sa različitim izazovima, ali je uspijevao da ih prevaziđe, i da se kontinuirano razvija i unapređuje. O tome, između ostalog, svjedoči i činjenica da danas u okviru Univerziteta egzistira i funkcioniše tri puta više visokoškolskih ustanova nego što ih je bilo u momentu njegovog osnivanja“, rekla je Cvijanovićeva u obraćanju.

Ona je istakla da je neophodno da Univerzitet uživa punu podršku nadležnih institucija da bi bio u mogućnosti da ostvaruje svoju ulogu i realizuje svoje ciljeve.

„Vlada i resorno ministarstvo dužni su da stvaraju materijalne pretpostavke i uslove za rad i razvoj Univerziteta i svih njegovih članica. Istovremeno, kvalitet nastavno-naučnog procesa, kao i ugled i autoritet Univerziteta i pojedinačnih visokoškolskih ustanova, u velikoj mjeri zavise od samih univerzitetskih radnika i to je nešto što zahtijeva uporan rad i zalaganje“, poručila je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da su Republika Srpska i njene nadležne institucije uložile značajna sredstva u izgradnju i razvoj oba javna univerziteta u RS kako kroz izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih fakulteta, tako i kroz njihovo opremanje.

„Vjerujem da će Univerzitet u Banjoj Luci  nastaviti da uspješno ostvaruje svoju ulogu u budućnosti kao što je to bio slučaj i u prethodnih 45 godina i da će i dalje biti jedna od ključnih poluga razvoja naše zajednice i našeg društva. Uz zahvalnost za sve što ste do sada činili i želje za uspješan budući rad, čestitam vam ovaj važan jubilej’’, rekla je Cvijanovićeva.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je povodom 45 godina rada Univerziteta u Banjoj Luci da su snažni javni univerziteti neophodan uslov za razvoj privrede.

Prema njegovim riječima, u protekle četiri i po decenije Univerzitet u Banjoj Luci izrastao je u modernu, savremeno opremljenu i dobro organizovanu visokoškolsku naučnoistraživačku ustanovu i predstavlja tradiciju prvih oblika univerzitetskog obrazovanja u nekadašnjoj BiH, a za sve godine rada i postojanja dao je značajan doprinos izgradnji i funkcionisanju i afirmaciji Republike Srpske.

Univerzitet u Banjoj Luci od svog osnivanja, a naročito u posljednjih 20 godina, naglasio je Rajčević, predstavlja centar oko kojeg se okuplja mladost i akademska zajednica Republike Srpske.

Ova ceremonija je bila prilika da se uruče nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima, nastavnicima i institucijama. Rektor Gajanin je uručio povelje Univerziteta predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović, republičkom pravobraniocu dr Milimiru Govedarici i Javnoj ustanovi Kinoteka Republike Srpske, te plaketu Univerziteta redovnom profesor Akademije umjetnosti dr Nataši Glišić.

I ove godine Univerzitet je nagradio 17 studenata generacije: zlatne značke s likom Nikole Tesle uručio je prorektor za nastavu i studentska pitanja prof. dr Strain Posavljak.

Svečanu akademiju povodom jubileja Univerziteta, održanu uz poštovanje svih epidemioloških mjera, izuzetnim vokalnim i instrumentalnim nastupima upotpunili su studenti, nastavnici i saradnici Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci. Publika je imala priliku da uživa u umjetničkom nastupu prof. mr Dunje Simić i studenta drugog ciklusa studija na Akademiji umjetnosti Minje Šukalo, a uz klavirsku pratnju višeg umjetničkog saradnika mr Marije Šestić.

Podsjetimo, naš Univerzitet je vodeća visokoškolska ustanova u Republici Srpskoj i druga u Bosni Hercegovini. Univerzitet je osnovan 7. novembra 1975. godine, a danas u njegovom sastavu djeluje 16 fakulteta, Akademija umjetnosti i Institut za genetičke resurse. Nastava se izvodi na sva tri ciklusa studija, a na Univerzitetu danas studira 15.000 studenta iz svih krajeva Republike Srpske, te iz inostranstva.

Galeriju fotografija sa svečanosti povodom 45 godina Univerziteta u Banoj Luci pogledajte ovdje.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10585/10.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10585/01.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10585/02.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10585/03.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10585/04.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10585/05.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10585/06.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10585/07.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10585/08.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10585/09.JPG