Navigacija
Viber X logo

Počela jubilarna manifestacija „Dani Vlade S. Miloševića“

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Kulturna manifestacija „Dani Vlade S. Miloševića 2020’’ otvorena je 14. decembra 2020. godine u Kamernoj sali Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

Po riječima pomoćnika ministra za kulturu Tanje Đaković, ova manifestacija ima snažnu podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske jer čuva nematerijalno kulturno nasljeđe i daje mu na važnosti, značaju i vrijednosti. 

Đakovićeva, koja je otvorila 20. jubilarnu manifestaciju „Dani Vlade S. Miloševića“, izrazila je zadovoljstvo što su se organizatori potrudili da i ove godine u vrijeme pandemije virusa korona održe jednu od najznačajnijih manifestacija u oblasti muzičke umjetnosti u Republici Srpskoj.

Ona je dodala da studenti i profesori Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, ali i Muzikološko društvo Republike Srpske svake godine odaju počast i ukazuju na ono što je Milošević uradio i čime je zadužio Republiku Srpsku i pokazuju zahvalnost na ono što je ostavio.

Prema njenim riječima, ono što razlikuje ovu od manifestacija sličnog tipa jeste upravo njen edukativni karakter, odnosno prateći program koji pruža mogućnost studentima Akademije umjetnosti, ali i svim zainteresovanim građanima da više nauče iz oblasti muzičke umjetnosti, tradicije, etnomuzikologije i teorije muzike.

„To je u skladu sa strateškim opredjeljenjima i kulturnim politikama resornog ministarstva - da se razvija publika da se širi znanje i da se vrata kulture otvore svim građanima koji žele da u njoj uzmu aktivno učešće“, naglasila je Đakovićeva.

Vršilac dužnosti dekana Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci prof. Dragana Purković Macan, ma, rekla je da se ova manifestacija održava od 2000. godine i da je ona izuzetno značajna za Akademiju umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, ali i za Muzikološko društvo Republike Srpske.

„Značajno nam je da održimo kontinuitet uopšte u nastupu naših umjetnika, odnosno profesora studijskog programa muzičke umjetnosti jer znamo u kakvoj se situaciji sada nalazimo, ali i kontinuitet u naučnom i istraživačkom radu’’, navela je ona.

Prof. dr Sanda Dodik naglasila je da su, iako su otežane okolnosti za održavanje bilo kakvih obimnijih skupova, na Akademiji nastojali da ih uvijek vodi ta nit gdje će Vlado Milošević biti u fokusu manifestacije.

Tokom ceremonije otvaranja ove manifestacije uručene su i nagrade najboljim studentima na studijskom programu Muzičke umjetnosti - Minji Šukalo i Vanji Vukčević. 

Manifestacija „Dani Vlade S. Miloševića 2020“ održava se do 17. decembra, u organizaciji Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i Muzikološkog društva Republike Srpske, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10704/IMG_4476.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10704/IMG_4470.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10704/IMG_4488.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10704/IMG_4505.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10704/IMG_4508.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10704/IMG_4522.JPG