Navigacija
Viber X logo

Preminuo prof. dr Čedomir Burlica

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Dr Čedomir Burlica, penzionisani profesor Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, preminuo je 9. decembra 2020. godine u Beogradu, u 86. godini.

Profesor Burlica rođen je 1934. godine u Sarajevu. Srednju Šumarsku školu završio je u Banjoj Luci 1950. godine. Diplomirao je na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1959. godine, a na istom fakultetu je doktorirao 1972. godine. 

Radni vijek započeo je 1950. godine kao drvno-industrijski tehničar u pogonu pilane Nova Bila PDI „Sebešić“ Travnik. U penziju je otišao 2002. godine kao redovni profesor Šumarskog  fakulteta Univerziteta u Banja Luci. 

Za asistenta je izabran 1961. godine, u zvanje docenta 1973. godine, a u zvanje redovnog profesora izabran je 1985. godine. Pored izvođenja dodiplomske nastave iz predmeta Pedologija i Tipologija šuma, izvodio je postdiplomsku nastavu na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Šumarskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, Centru za multidisciplinarne studije Univerziteta u Beogradu, te na Prirodno-matematičkom fakultetu i Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. 

U naučno-istraživačkom radu proučavao je fiziku, genezu, klasifikaciju i kartografiju zemljišta, proizvodnost i tipologiju šuma, kao i probleme životne sredine. 

U svojoj karijeri obavljao je dužnost dekana na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, a bio je predsjednik Komisije za fiziku zemljišta, Komisije za genezu, klasifikaciju i kartografiju zemljišta i Radne grupe za šumska zemljišta, kao i član Predsjedništva jugoslovenskog društva za proučavanje zemljišta.

Objavio je sam ili u koautorstvu 11 monografija, 10 preglednih, 51 naučni i 31 stručni rad.

Mjesto i vrijeme sahrane prof. dr Čedomira Burlice biće naknadno objavljeno.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10689/Burlica_Cedomir.JPG