Navigacija
Viber X logo

Studentski parlament dobio novo rukovodstvo

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Konstitutivna sjednica trinaestog saziva Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci održana je 22. januara 2021. godine u prostorijama Rektorata.

Za predsjednika Studentskog parlamenta jednoglasno je izabran student Mašinskog fakulteta Radovan Jalić, dok su za potpredsjednike izabrani student Akademije umjetnosti Minja Šukalo, te student Tehnološkog fakulteta Srđan Ristić. Dužnost sekretara će obavljati student Pravnog fakulteta Rastko Vučić. Kako je odlučeno na ovoj sjednici, član Upravnog odbora Univerziteta u Banjoj Luci iz reda studenta biće student Medicinskog fakulteta Vladan Gačić. Takođe, na sjednici su izabrani članovi Senata Univerziteta iz reda studenata, kao i predsjednici komisija.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin rekao je da je saradnja Univerziteta sa Studentskim parlamentom u prethodnom periodu bila odlična.

„Očekujem da će ovakva saradnja biti nastavljena. Univerzitet u Banjoj Luci će podržati sve racionalne projekte koje je predložio Studentski parlament, ali i one koje će predložiti za šta smo predvidjeli finansijska sredstva“, rekao je Gajanin i čestitao izbor novog saziva Studentskog parlamenta.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević je ocijenio da resorno ministarstvo ima odličnu saradnju sa predstavnicima studenata, što je važno za rješavanje brojnih pitanja, te izrazio nadu da će ta saradnja biti na istom nivou kao sa prethodnim sazivom i rukovodstvom Studentskog parlamenta.

„Mogu sa zadovoljstvom da konstatujem da u ove dvije godine kao ministar, te Ministarstvo nikada nismo imali bolju saradnju sa studentskom populacijom“, rekao je Rajčević.

On je istakao da je sa predstavnicima studenata i rektorom Gajaninom razgovarao i o nekim efektima primjene novog Zakona o visokom obrazovanju i novih zakonskih rješenja iz ove oblasti i da su sa zadovoljstvom konstatovali da ovaj zakon daje prve rezultate u vidu povećanja broja novoupisanih studenata na javne univerzitete u Republici Srpskoj.

Novoizabrani predsjednik Studentskog parlamenta Radovan Jalić, kaže da će kroz projekte truditi da bude poboljšan položaj studenata na Univerzitetu.

Kako je naveo, između ostalog riječ je o manifestaciji „Dane studenata“, te naučno-stručnom skupu „Studenti u susret nauci“.

Bivši predsjednik Studentskog parlamenta Nikola Bulović rekao je da je 2020. bila teška godina zbog virusa korona, te da mnogi projekti zbog toga nisu mogli da budu realizovani, ali se nada da će novi saziv uspjeti da ih sprovede u djelo.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10803/unnamed__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10803/IMG_4742.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10803/IMG_4743.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10803/IMG_4760.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10803/IMG_4769.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10803/IMG_4778.JPG