Navigacija
Viber X logo

Univerzitet u Banjoj Luci zauzeo drugo mjesto na Vebometriksu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Na najnovijoj Vebometriks rang-listi (Webometrics Ranking of World Universities), Univerzitet u Banjoj Luci zauzeo je drugo mjesto na listi univerziteta iz Bosne i Hercegovine.

Tako se Univerzitet u Banjoj Luci prema izvještaju za januar 2021. godine na Vebometriks rang-listi nalazi na 2649. mjestu u svijetu. U odnosu na izvještaj iz jula 2020. godine, Univerzitet u Banjoj Luci je ostvario napredak za 1194 mjesta.

Podsjećanja radi, prema izvještaju iz jula 2017. godine, UNIBL se nalazio na sedmoj poziciji univerziteta iz BiH i na 4834. mjestu u svijetu. Od univerziteta iz Bosne i Hercegovine, ispred Univerziteta u Banjoj Luci nalazi se Univerzitet u Sarajevu.

Inače, Vebometriks lista je pokazatelj internet vidljivosti, prisutnosti, otvorenosti i izvrsnosti/citiranosti univerziteta širom svijeta. Vebometriks je svjetski priznata rang-lista univerziteta koju razvija i dva puta godišnje ažurira Sajbermetriks laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog savjeta.

Cilj veb-indikatora koji se koriste u metodologiji Vebometriks jeste pružanje pouzdane i sveobuhvatne procjene globalnog učinka pojedinačnih univerziteta na osnovu njihovih aktivnosti i rezultata prisutnih na internetu, odnosno njihove relevantnosti i uticaja.

Vebometriks pozicija univerziteta zavisi od obima i kvaliteta dostupnog i transparentnog sadržaja koje ta akademska ustanova proizveden - od visokocitiranih veb-publikacija, pa do svih drugih sadržaja koji uključuju izvještaje, konferencije, teze, seminare, digitalne biblioteke, i druge publikacije univerziteta i njegovih fakulteta, departmana, istraživača i studenata.

Više informacija nalazi se ovdje.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10811/vebometriks-unibl.jpg