Navigacija
Viber X logo

Kultura pamćenja na Filozofskom fakultetu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Povodom ustaškog zločina nad Srbima na području Banje Luke u februaru 1942. godine, na Filozofskom fakultetu UNIBL 3. feburara 2021. godine prikazan je film i održano predavanje.

Podsjetimo, ustaški zločin nad Srbima u rudniku Rakovac i selima Drakulić, Motike i Šargovac kod Banje Luke desio se 7. februara 1942. Tom prilikom ubijeno je preko 2.300 srpskih civila, među kojima i 551 dijete. Radi se o najmasovnijem pojedinačnom zločinu izvršenom u jednom danu za vrijeme Genocida nad Srbima u NDH (1941‒1945), a izvan logorskih sistema.  

U znak sjećanja na žrtve ovog svirepog zločina, na Filozofskom fakultetu prikazan je igrano-dokumentarni film hrvatskog partizana i režisera Vojdraga Berčića ,,De hoc tristissimo eventu - O ovom pretužnom događaju¬’’koji je snimljen 1981. Inače, ovo je prvi put da se ovaj film javno prikazuje u Banjoj Luci. 

Nakon filma Nikola Ožegović, ma, viši asistent Studijskog programa istorije, održao je predavanje, zasnovano na nedavno objavljenom naučnom radu  ,,St. Bartholomew’s Night” of Banja Luka ‒ Ustasha crime against Serbs in the area of Banja Luka on 7 February 1942'' koji su napisali prof. dr Goran Latinović i Nikola Ožegović.

Događaj, kojem su prisustvovali profesori, asistenti i studenti Univerziteta u Banjoj Luci, kao i potomci i poštovaoci žrtava zločina, održan je u okviru manifestacije „Srijedom na Filozofskom”. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10824/01.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10824/02.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10824/03.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10824/04.JPG