Navigacija
Viber X logo

Ministar Rajčević u posjeti UNIBL: Dogovorena razmjena studenata sa Kinom

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Delegacija Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL), predvođena rektorom prof. dr Radoslavom Gajaninom, i ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske mr Srđan Rajčević 22. februara 2021. godine dogovorili su razmjenu studenata na drugom ciklusu studija između Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta za tehnologiju i obrazovanje u Tjenđinu.

Kako je dogovoreno tokom sastanka u Rektoratu, razmjena bi mogla početi od zimskog semestra akademske 2021/2022. godine i to zahvaljujući zalaganju i aktivnostima Konfucijevog instituta. 

Rektor Univerziteta u Banjaluci prof. dr Radoslav Gajanin rekao je da Konfucijev institut ima niz aktivnosti, te da osim promocije kineskog jezika i kulture, studentima nudi različite mogućnosti razmjene sa univerzitetima u Kini.

„Konfucijev institut je u prethodnom periodu omogućio da Univerzitet u Banjoj Luci sklopi niz sporazuma sa univerzitetima iz Kine, među kojima i sa Univerzitetom za tehnologiju i obrazovanje u Tjenđinu. U okviru tog sporazuma, predviđena je i ova razmjena studenata“, rekao je rektor poslije sastanka sa ministrom, naglašavajući da su tokom sastanka dogovorni tehnički detalji razmjene.

On je dodao da je u planu da se na razmjenu uputi tri do pet studenata sa obje strane, pri čemu su finansije obezbijeđene za studente koji se odluče da jedan semestar provedu u Kini, ili iz Kine u Republici Srpskoj.

„Studentima će biti obezbijeđen smještaj, avionske karte i sve drugo potrebno za boravak. Nadam se da je ovo samo početak uspješne razmjene sa različitim univerzitetima u Kini sa kojima već imamo ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji“, naveo je rektor Gajanin.

Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević ističe da je na početku planirana razmjena nešto manjeg broja studenata sa obje strane, te da je u planu da oni jedan semestar provedu u Kini, odnosno studenti iz Kine u Republici Srpskoj.

„To može biti dobra polazna osnova za dalju internacionalizaciju našeg visokog obrazovanja, jer je to ključna riječ koju je Ministarstvo stavilo u fokus tokom procesa reforme visokog obrazovanja“, rekao je Rajčević i naglasio da je Konfucijev institut veza sa Ambasadom Kine u BiH.

„Zahvaljujući toj saradnji, možemo realizovati mnoge dobre projekte za dalji razvoj Republike Srpske. Ova akademska razmjena može biti početak svih tih aktivnosti koje nam stoje kao zadatak u budućnosti’’, napomenuo je Rajčević.

Kineski direktor Konfucijevog instituta UNIBL Šen Li istakla je da je cilj da se razmjena organizuje već od jeseni, te da će u program razmjene koja će biti realizovana kroz saradnju sa Konfucijevom institutom biti uključen Ekonomski fakultet i Akademija umjetnosti, te isti fakulteti sa kineske strane. Ona je dodala da je u posljednje tri godine postignuto mnogo na učenju kineskog jezika u Republici Srpskoj kroz besplatne kurseve u organizaciji Konfucijevog instituta.

Dekan Ekonomskog fakulteta UNIBL prof. dr Milenko Krajišnik naglasio je da je ovaj fakultet spreman za razmjenu studenata, te da ima dovoljno kapaciteta da prihvati studente iz Kine i pruži im nastavu na engleskom jeziku.

„Nadam se da će biti interesa kod naših studenata, jer je ekonomistima iz cijelog svijeta ekonomski razvoj Kine vrlo interesantan i specifičan“, rekao je Krajišnik.

U delegaciji koja se sastala sa ministrom Rajčevićem bili su i prorektor za ljudske i materijalne resurse prof. dr Dalibor Kesić, te direktor Konfucijevog instituta Ljiljana Stević.

Posjeta budućoj lokaciji naučno-tehnološkog parka

U nastavku posjete rektor i resorni ministar su obišli lokaciju u Univerzitetskom gradu na kojoj je planirana izgradnja naučno-tehnološkog parka.

Ministar Rajčević je naglasio kako je izgradnja naučno-tehnološkog parka u Banjoj Luci jedan od ključnih projekata za naučno-istraživački razvoj u Republici Srpskoj.

„Cilj je da izgradnjom naučno-tehnološkog parka Republika Srpska i Banja Luka dobiju jednu centralnu lokaciju na kojoj će se okupljati studenti i naučnici, istraživači i mladi preduzetnici. Ideja je i da oko tog parka stvorimo jedan novi sistem koji će biti zasnovan na modernom preduzetništvu i na razvoju novih digitalnih tehnologija“, izjavio je Rajčević.

Po riječima ministra Rajčevića, riječ je o odličnom izboru lokacije koji će dati bolji izgled Univerzitetskom gradu i pospješiti vidljivost Univerziteta. Kako je naveo, Ministarstvo će u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP), kao drugim partnerom, pristupiti izradi samog projektnog plana i nakon toga se ulazi u finansijske angažmane.

Rektor Gajanin je podsjetio da je Univerzitet u proteklom periodu sa resornim ministarstvom pregovarao o izgradnji ovog naučno-tehnološkog parka.

„Univerzitet će učini sve što je potrebno kako bi se ispunili svi tehnički uslovi i prikupila potrebna dokumentacija“, kazao je rektor i zahvalio ministarstvu što je prepoznalo ovu lokaciju za izgradnju naučno-tehnološkog parka, a koji će biti veoma značajan za sve nastavnike i saradnike Univerziteta u Banjoj Luci, jer će tu, na jednom mjestu, moći da provode istraživanja i da izvode dio nastave. 

Otvaranje izložbe na Konfucijevom institutu

Rektor i ministar su posjetili i Konfucijev institut gdje je otvorena izložba  likovnih radova učenika osnovnih i srednjih škola, te studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci. Riječ je o izložbi radova pristiglih na konkurs Konfucijevog instituta povodom obilježavanja Kineske Nove godine. 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10877/IMG_4856.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10877/IMG_4846.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10877/IMG_4871.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10877/IMG_4873.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10877/IMG_4878.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10877/viber_image_2021-02-22_20-33-41.jpg