Navigacija
Viber X logo

Počela realizacija koordinatorskog projekta SMARTWATER

Nauka i razvojUniverzitet u Banjoj LuciOpšte

Počela je realizacija prvog koordinatorskog projekta koji finansira Evropska komisija kroz program Horizont 2020, pod nazivom „Promovisanje pametnog upravljanja vodom u poljoprivredi u Bosni i Hercegovine (SMARTWATER)“.

Riječ je o projektu koji realizuje Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci. Ovo je prvi koordinatorski projekat iz ovog programa koji je dodijeljen visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj.

Partneri našem Poljoprivrednom fakultetu na ovom projektu su: Međunarodni centar za napredne mediteranske agronomske studije - Mediteranski agronomski institut, Bari, Italija; Državna Agencija visokog Savjeta za naučna istraživanja, Saragosa, Španija; Univerzitet u Lisabonu, Poljoprivredni fakultet, Lisabon, Portugalija, SYSMAN projekti i servisi MSP, Rim, Italija i Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu. 

Sve je veća potreba poljoprivrednika da se pridržavaju koncepta „više usjeva po kapi vode“ kako bi povećali produktivnost u proizvodnji. Zbog toga je područje održivog upravljanja vodom u poljoprivredi veoma važno. Bosna i Hercegovina je dobila značajnu podršku kroz realizaciju projekta SMARTWATER, a koji će ojačati mrežne, istraživačke i inovacione kapacitete Univerziteta u Banjoj Luci, Univerziteta u Sarajevu i drugih partnerskih institucija. 

Takođe, projekat će razviti veliki skup zajedničkih aktivnosti koje promovišu umrežavanje, zajednička eksperimentalna polja, istraživačku saradnju i razmjenu znanja i stručnjaka. Fokus će biti na primjeni pametnih tehnologija (baziranih na tehnologiji u oblaku i daljinskoj detekciji) u upravljanju vodnim resursima u poljoprivredni, optimizaciji veze voda – energija – hrana, uticajima klimatskih promjena na biljnu proizvodnju i procesu prilagođavanja biljaka na klimatske promjene.

Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, kao institucija zadužena za koordinaciju projekta, biće u potpunosti odgovoran za realizaciju ciljeva projekta, institucionalne kontakte sa nacionalnim i međunarodnim institucijama i vezu sa Evropskom komisijom, kao i za svakodnevnu realizaciju projekta tokom njegovog trajanja. Takođe, fakultet je zadužen i za organizaciju i sprovođenje cjelokupnih projektnih aktivnosti i za tehničke, finansijske, administrativne i komunikacione aspekte realizacije projekta, dostavljanje rezultata i izvještaja Evropskoj komisiji, ali i za promociju rezultata projekta.

Projekat se realizuje od 1. januara 2021. godine do 31. decembra 2023. godine.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10844/IMG_9361.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10844/IMG_9350.jpg