Navigacija
Viber X logo

Održan masterklas o borbi protiv lažnih vijesti i dezinformacija

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Masterklas „Borba protiv lažnih vijesti i dezinformacija“ uspješno je održan na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL) 23. i 24. aprila 2021. godine.

Ovaj dvodnevni događaj, održan povodom obilježavanja Dana medijske pismenosti, imao je za cilj da upozna studente prvog i drugog ciklusa studija na studijskom programu Novinarstvo i komunikologija sa pojavom, ulogom i uticajem lažnih vijesti i dezinformacija na pojedince i cjelokupno društvo. Cilj je bio i da se predstavi metodologija identifikovanja i  razotkrivanja lažnog medijskog sadržaja, te da studenti motivišu  na kritičko promišljanje o medijima kako bi se efikasnije odupirali mogućim medijskim manipulacijama, te postali otporni na lažne vijesti, poluistinu i srodne pojave u društvu.

Važno je istaći da je ovaj događaj vodila dr Dragana Trninić, docent Fakulteta političkih nauka UNIBL na užoj naučnoj oblasti Komunikologija, a koja svojim stalnim radom doprinosi razvoju medijske pismenosti u Bosni i Hercegovini.

Masterklas je organizovao Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci u saradnji sa Transtele Canal France International (CFI), a u sklopu projekta  „Balkans Voices“ koji realizuje Ambasada Francuske u Bosni i Hercegovini.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11062/masterklas-fpn.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11062/masterklas1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11062/masterklas2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11062/masterklas3.jpg