Navigacija
Viber X logo

Razgovarano o otvaranju Konfucijeve učionice u Doboju

Opšte

Javna ustanova Ekonomska škola u Doboju mogla bi dobiti Konfucijevu učionicu, putem koje će učenicima koji izučavaju kineski jezik i kulturu biti omogućeno pohađanje prakse u kineskim kompanijama koje posluju na području ovog grada.

O apliciranju za projekat osnivanja Konfucijeve učionice, razgovarano je 27. aprila 2021. godine, na sastanku predstavnika Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci, Grada Doboja, kineske kompanije ,,Sinforarm’’ i Ekonomske škole Doboj.

Kako je naglašeno tokom ovog sastanka, ova dobojska škola ispunjava gotovo sve uslove za otvaranje takve učionice.

Direktor Konfucijevog instituta  UNIBL Ljiljana Stević pojasnila je da Konfucijeva učionica predstavlja ogranak Konfucijevog instituta. Kako je istakla, za otvaranje ove učionice se aplicira u Kinu, a da bi se otvorila, potrebno je ispuniti i određene preduslove. Jedan od preduslova, prema njenim riječima, jeste da u gradu postoje kineske kompanije i da je postoji saradnja sa njima. Kako je navela, upravo je zbog toga sastanku prisustvovao i Brus Juen, menadžer kompanije ,,Sinofarm’’ iz Kine koja posluje i u Doboju.

Kineski direktor Konfucijevog instituta Šen Li rekla je da Konfucijeva učionica predstavlja iskorak naprijed nakon uspješne dvogodišnje saradnje sa Ekonomskom školom u Doboju i da je to dobra polazna osnova za druge zajedničke projekte.

Direktor Ekonomske škole Tijana Vasiljević Stokić izjavila je da se kineski jezik u ovoj školi izučava od prošle godine, te da ga pohađaju i učenici iz drugih dobojskih srednjih škola.

Potpredsjednik Skupštine grada Doboja Miloš Bukejlović rekao je da je zadovoljan što će dobojski učenici biti u prilici da praksu steknu i kod inostranih firmi.

Pored teme o osnivanju Konfucijeve učionice, razgovaralo se i o drugim oblicima saradnje između Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci i Grada Doboja. Kako je naglašeno, u planu je da se u narednom periodu organizuje niz aktivnosti u cilju promocije kineske kulture u ovom gradu.

Uručene zahvalnice

Istog dana, predstavnici Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci uručili su zahvalnice učenicima iz Doboja, a koji su učestvovali na likovnom konkursu organizovanim povodom ovogodišnjeg obilježavanja kineske Nove godine.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11073/konfucijev_instutut_doboj1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11073/konfucijev_instutut_doboj.jpg