Navigacija
Viber X logo

Održana edukacija o medijskoj pismenosti na internetu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Edukacija studenta Univerziteta u Banjoj Luci, o medijsko-informacionoj pismenosti prilikom korišćenja digitalnih medija i društvenih mreža, održana je 14. maja 2021. godine u prostorijama Fakulteta političkih nauka.

Cilj edukacije bio je da se mladi upoznaju sa osnovnim pojmovima iz oblasti medijske pismenosti: informaciona pismenost, digitalna pismenost, medijska pismenost, informatička pismenost, medijska i informaciona pismenost (MIP), kao i pojmom medijsko obrazovanje i intermedijalnost. 

Fokus je bio na digitalnoj pismenosti, odnosno primjeni medijskih kompetencija u pogledu zaštite privatnosti na internetu, sigurnom korišćenju interneta, posebno društvenih mreža, identifikovanju i dekonstrukciji lažnih vijesti, dezinofrmacija i sadržaja koji bi mogli negativno uticati na emocije korisnika. Takođe, apostrofirana je etička komponenta kreiranja, dijeljenja i odobravanja (lajkovanja) različitih sadržaja na društvenim mrežama. Krajnji cilj jeste da se mladi podstaknu na kritičko promišljanje o medijima kako bi se efikasnije odupirali mogućim medijskim manipulacijama.

Edukaciju su organizovali studenti Fakulteta političkih nauka Tatjana Liščinski i Jovana Mišić u sklopu projekta „Medijska pismenost mladih na internetu“, a predavač je bila doc. dr Dragana Trninić. Projekat „Medijska pismenost mladih na internetu“ realizovan je uz pomoć omladinske nevladine organizacije „AIESEC Banja Luka“ i Udruženja „Žene za žene Internacional“, a podržan je od National  Endowment  for  Democracy - NED.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11130/predavanje_fpn_unibl__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11130/predavanje_fpn_unibl__3_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11130/20210514_140748.jpg