Navigacija
Viber X logo

Potpisan sporazum između javnih univerziteta i opštine Jezero

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Javni univerziteti i opština Jezero, 28. maja 2021. godine potpisali su Sporazum o realizaciji zajedničkih aktivnosti na praćenju projekta ,,NASA Misija Mars 2020“.

Sporazum su u prostorijama opštine Jezero, u ime visokoškolskih ustanova potpisali rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr Rifat Škrijelj, prorektor za međunarodnu saradnju Sveučilišta u Mostaru prof. dr Sanja Bijakšić, a u ime opštine Jezero načelnik Snežana Ružičić.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin istakao je da je na osnovu ovog sporazuma obezbijeđena saradnja između akademske zajednice i opštine Jezero.

On je objasnio da su dogovorili da na projektima budu angažovani oni nastavnici čije kompetencije mogu dati najveći doprinos u primjeni i pisanju projektnih aplikacija.

,,Imamo kompetentan kadar, a kaže se da se za dobar projekat uvijek nađe novac. Ova četiri javna univerziteta garantuju da će ti projekti biti na adekvatan način pripremljeni’’, istakao je u rektor Gajanin poslije potpisivanja sporazuma.

Prorektor za međunarodnu saradnju Sveučilišta u Mostaru prof. dr Sanja Bijakšić, a koja je u ime rektora prof. dr Zorana Tomića potpisala ovaj sporazum, rekla je da se nada da je ovo tek jedan prvi mali korak ka nekim budućim projektima.
,,Zasigurno naš univerzitet sa ostala tri univerziteta ima kapacitete da pomogne opštini u realizaciji njihovih ideja, a to je implementacija budućih projekata koji mogu biti od interesa za sve nas’’, istakla je Bijakšićeva.

Kako su prenijele agencije, načelnik opštine Jezero Snežana Ružičić, je rekla da se saradnja sa univerzitetima neće zadržati samo na pripremi prijedloga projekta osnivanja edukativno-istraživačkog centra iz oblasti astronomije i astrofizike u opštini Jezero, koji će biti upućen prema NASA, već će se preliti u sve oblasti. 

Potpisivanju je prisustvo i dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Goran Trbić.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11180/IMG_3749.jpeg
  • /uploads/attachment/vest/11180/IMG_3750.jpeg
  • /uploads/attachment/vest/11180/IMG_3751.jpeg
  • /uploads/attachment/vest/11180/IMG_3752.jpeg