Navigacija
Viber X logo

Obilježen Dan ruskog jezika

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, 31. maja 2021. godine održana je svečana akademija povodom Dana ruskog jezika, a tom povodom u funkciju je pušten i Centar za ruske studije.

Zainteresovanost studenata za izučavanje ruskog jezika je na zadovoljavajućem nivou, rekla je dekan Filološkog fakulteta prof. dr Biljana Babić, izrazivši nadu da će u narednom periodu biti veća.

,,Katedra za rusistiku imala je svoj uspon u našim okvirima, a taj uspon krunisan je otvaranjem Centra za istraživanje, koji tek treba da započne rad u punom kapacitetu’’, navela je Babićeva.

U Ambasadi Rusije u BiH kažu da je otvaranje Centra za ruska istraživanja od istorijskog značaja za Filološki fakultet.

,,Otvaranje ovog centra ima nevjerovatan značaj i predstavlja institucionalnu podršku ruskom jeziku i njegovom položaju i mi to zaista cijenimo’’, istakla je ataše za kulturu i obrazovanje Ambasade Rusije Anastasija Gajdalenok.

Direktor Ruske humanitarne misije na Balkanu dr Branimir Nešić, naglasio je da bi ovaj Centar trebalo da pruži dodatni motiv razvoju sveukupnih srpsko-ruskih odnosa i još dubljem povezivanju dva naroda i dvije kulture.

Na akademiji je govorila i šef Katedre za rusistiku prof. dr Mirjana Arežina. 

Tokom svečane akademije održane u organizaciji Katedre za rusistiku na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci uručene su i zahvalnice pojedincima i organizacijama koji su svojim nesebičnim radom i trudom rad i razvoj studija ruskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu. Zahvalnice su uručene episkopu banjalučkom Jefremu (Milutinoviću), prodekanu za naučno-istraživački rad i međunarodnu saradnju na Tehnološkom fakultetu UNIBL prof. dr Goranu Vučiću i Studentskoj organizaciji Filološkog fakulteta. U umjetničkom dijelu programa nastupili su studenti Akademije umjetnosti i Filološkog fakulteta. 

Inače, važno je naglasiti da je za dan proslave ruskog jezika, literature i kulture, određen 6. jun i to u čast velikog ruskog pisca Aleksandra Puškina, a koji je rođen tog dana 1799. godine u Moskvi. Puškin se smatra osnivačem moderne ruske literature.

Ovoj akademiji prethodio je sastanak prorektora za naučno-istraživački rad i razvoj Univerziteta u Banjoj Luci  prof. dr Gorana Latinovića i dekana Filološkog fakulteta sa atašeom za kulturu i obrazovanje u Ambasadi Rusije Anastasijom Gajdalenok i direktorom Ruske humanitarne misije na Balkanu dr Branimirom Nešićem i savjetnikom u Misiji Goranom Petronijevićem.

Gosti iz Sarajeva i Beograda obišli su novoosnovani Centar za ruske studije, gdje su razgovarali rukovodiocem Centra za ruske studije Sonjom Milićević, te nastavnicima i saradnicima sa Studijskog programa ruskog i srpskog jezika i književnosti.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11189/01_i_naslovna.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11189/02__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11189/03__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11189/04__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11189/05__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11189/06.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11189/07.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11189/08.JPG