Navigacija
Viber X logo

Održan sastanak članova Upravnog odbora Konfucijevog instituta

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Sastanak članova Upravnog odbora Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci (KI UNIBL) održan je 16. juna 2021. godine putem platforme Zum.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci i predsjednik Upravnog odbora prof. dr Radoslav Gajanin, istakao je da će jedan od najvažnijih ciljeva međusobne saradnje biti ostvaren naredne školske godine, a to je otvaranje Katedre za sinologiju pri Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Takođe, naglasio je važnost zajedničkog projekta na Fakultetu za strane studije u Tjenđinu, na kojem će kineski studenti imati priliku da uče srpski jezik. Tokom ovog sastanka Gajanin je pohvalio i uspješan rad Konfucijevog instituta UNIBL.

Prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju UNIBL i član Upravnog odbora  prof. dr Biljana Antunović, istakla je važnost rada Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci kao platforme za međunarodnu saradnju i akademsku razmjenu Republike Srpske i NR Kine. 

Dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Ranko Škrbić, koji je takođe član Upravnog odbora, izrazio je zahvalnost partnerima u Kini na pomoći u prevazilaženju situacije izazvane pojavom i širenjem virusa korona. Takođe, naglasio je da postoji mnogo prostora za međusobnu saradnju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i Medicinskog fakulteta u Tjenđinu. On se zahvalio i na doniranoj opremi koja se koristi na Institutu za biomedicinska istraživanja.

Direktori Konfucijevog instituta UNIBL Šen Li i dr Ljiljana Stević, osvrnule su se na dosadašnji rad Konfucijevog instituta i planove za buduće projekte i aktivnosti koji uključuju otvaranje Konfucijeve učionice u Doboju. Takođe, govorile su i o saradnju sa kineskim firmama u Republici Srpskoj u kojima polaznici kurseva kineskog jezika obavljaju praksu. Bila je ovo prilika da direktori Konfucijevog instituta, govore i o planovima za pokretanje i razvoj Katedre za sinologiju na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

Predsjednik Upravnog odbora Univerziteta za tehnologiju i obrazovanje u Tjenđinu Džang Đingang, istakao je važnost održavanja sastanaka predstavnika dva univerziteta i naglasio značaj svih projekata koji su realizovani od otvaranja Konfucijevog instituta. Govorio je između ostalog o projektima kao što su međusobne posjete zvaničnika, akademska razmjena, te mogućnosti uvođenja srpskog jezika u nastavu na Fakultetu za strane studije  Univerziteta za tehnologiju i obrazovanje u Tjenđinu. Đingang je govorio i o organizaciji ljetnog kampa za polaznike kurseva na Konfucijevom institutu UNIBL. Kako je pojasnio, ljetni kamp bi organizovali Konfucijev institut i Univerzitet za tehnologiju i obrazovanje u Tjenđinu. 

Patneri iz Kine su iskazali zadovoljstvo radom Konfucijevog instituta koji kako su jednoglasno istakli povezuje gradove Banja Luku i Tjenđin, te Republiku Srpsku i NR Kinu, te najavili punu podršku u radu Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci. 

Pored predsjednika UO Univerziteta za tehnologiju i obrazovanje u Tjenđinu Džanga Đinganga, sastanku su prisustvovali i: prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta za tehnologiju i obrazovanje u Tjenđinu Li Đingćuan, direktor Kancelarije za međunarodnu razmjenu Džai Fengđe i zamjenik direktora Kancelarije za međunarodnu razmjenu  Džang Lei.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11248/uo-ki-unibl.jpg