Navigacija
Viber X logo

Predsjednik RS Željka Cvijanović posjetila Šumarski fakultet

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, 31. maja 2021. godine posjetila je Šumarski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci.

Tokom sastanka je istaknuto da je saradnja Šumarskog fakulteta i privrede kvalitetna, ali da je istu neophodno unaprijediti zbog dodatnog ekonomskog razvoja.

Cvijanovićeva kaže da potrebno unaprijediti saradnju Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i privrede, jer bi se time bilo poboljšano opšte stanje u društvu.

,,Veoma je važno što ovaj fakultet posvjećuje pažnju zapošljavanju nastavnog kadra, a svi zajedno se borimo da broj studenata bude veći. Činjenica je da studenti koji završe ovaj fakultet ne čekaju dugo posao’’, rekla je Cvijanovićeva u izjavi za medije poslije sastanka.

Ona je istakla da je dobro što postoji mogućnost da se studenti Šumarskog fakulteta dodatno usavršavaju i dobiju posao u JPŠ „Šume Republike Srpske“ u kojima je trenutno zaposleno 4.900 radnika.
,,Institucije Republike Srpske će uvažiti potrebu koja se odnosi na dodatno unapređenje saradnje Šumarskog fakulteta i privrede. Biće u funkciji stvaranja boljeg ambijenta i materijalnih pretpostavki za Univerzitet u Banjoj Luci’’, rekla je Cvijanovićeva.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin smatra veoma važnim da profesori Šumarskog fakulteta budu saradnici JPŠ „Šume Republike Srpske“, ali da se saradnja odvija na institucionalnom nivou.

Po riječima rektora, plan je da se u Univerzitetskom gradu gradi prvi naučno-tehnološki park, a u sklopu kojeg će biti centar za podršku drvnoprerađivačkoj industriji.

Dekan Šumarskog fakulteta prof. dr Marijana Kapović Solomun rekla je da je šumarstvo ključna grana za ekonomski razvoj Republike Srpske i da zato naučna podrška mora biti neizbježna.

,,Imamo podršku predsjednika Srpske i institucija za naš dalji razvoj. Saradnja i sa preduzećima je dobra, a potreba uključivanja nauke u gazdovanje šumama je neophodna’’, naglasila je Kapović Solomun i istakla da je ovaj sastanak organizovan na inicijativu Šumarskog fakulteta, a uz podršku Univerziteta u Banjoj Luci. 

Kako je istakla dekan Šumarskog fakulteta, posjeta predsjednice i ministara je jedna od najvažnijih aktivnosti koje su se dogodile na ovom fakultetu u proteklom periodu. 

Sastanku je prisustvovao i ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske mr Srđan Rajčević, a koji je  naglasio je da institucije RS podržavaju rad Šumarskog fakulteta, koji je naslonjen na najveći resurs Republike Srpske, a to su šume koje zauzimaju 50 odsto teritorije.

Rajčević navodi da se na sastanku razgovaralo i obezbjeđenju logističkih i finansijskih sredstava kako bi se nastavni potencijal ovog fakulteta na određen način regenerisao, te kako bi se mladi ljudi uveli u nastavni proces.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske prof. dr Boris Pašalić kaže da Ministarstvo, koje predvodi, pomaže Šumarskom fakultetu u nabavci opreme i unapređenju rada. Takođe, naglasio je da će ta podrška biti nastavljena i u budućnosti.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11182/unnamed__6_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11182/unnamed__3_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11182/unnamed__4_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11182/unnamed__5_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11182/unnamed__7_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11182/unnamed__8_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11182/unnamed__9_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11182/unnamed__10_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11182/unnamed__11_.jpg