Navigacija
Viber X logo

Obilježen Svjetski dan Konfucijevih instituta

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Radionicom kineske kaligrafije, časom borilačkih vještina i takmičenjem u stonom tenisu, Konfucijev institut Univerziteta u Banjoj Luci završio je 25. septembra 2021. godine obilježavanje Svjetskog dana Konfucijevih instituta. 

Radionica kineske kaligrafije i čas borilačkih vještina, koje je Konfucijev institut organizovao za djecu osnovnoškolskog uzrasta, održani su na platou ispred Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci u Univerzitetskom gradu. U istom terminu održano je i takmičenje u stonom tenisu, kineskom nacionalnom sportu, u holu Fakulteta političkih nauka za srednjoškolce i odrasle.

Učenici, nastavnici i svi zainteresovani građani četvrtu godinu za redom tokom obilježavanja Svjetskog dana Konfucijevih instituta imaju priliku da kroz radionice upoznaju različite aspekte tradicionalne i moderne kineske kulture. 

Tako su ove godine učenici i nastavnici iz JU OŠ „Aleksa Šantić“, JU OŠ „Zmaj Jova Jovanović“ i JU OŠ „Ivo Andrić“ iz Banje Luke, sa kojima Konfucijev institut ima saradnju u vidu organizovanja besplatnih kurseva kineskog jezika za učenike tih škola, kao i veliki broj druge djece, imali priliku da se oprobaju u vještini lijepog pisanja, odnosno kineske kaligrafije i borilačke vještine kung fu. Ranije su održane i druge aktivnosti povodom Dana Konfucijevih instituta, kao što je kviz iz poznavanja kineske kulture za učenike banjalučke Gimnazije i JU Srednjoškolski centar Doboj. 

Inače, preko 500 Konfucijevih instituta u više od 140 zemalja tokom ovog mjeseca tradicionalno proslavljaju ovaj dan i tom prilikom organizuju javne događaje na kojima se kineski jezik, kultura i tradicija dijeli sa građanima lokalne zajednice.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11495/IMG_6636.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11495/IMG_6577.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11495/IMG_6763.jpg