Navigacija
Viber X logo

Informacija sa 72. sjednice Senata

Sjednice SenataUniverzitet u Banjoj Luci

Senat Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL) na 72. sjednici održanoj 28. oktobra 2021. godine, u amfiteatru Fakultetu političkih nauka, donio je Odluku o raspisivanju konkursa za izbor rektora Univerziteta i imenovanje komisije za provođenje postupka izbora rektora.

U radu ove sjednice, donesena je i Odluka o dodjeli priznanja Univerziteta u Banjoj Luci i Odluka o dodjeli zlatne značke sa likom Nikole Tesle za postignute uspjehe, najboljim diplomiranim studentima Univerziteta. Imenovani su i članovi Savjetodavnog odbora za rodnu ravnopravnost na Univerzitetu, a članovi najvišeg akademskog tijela su informisani i o anketi ,,Strategija ljudskih resursa kroz primjenu Evropske povelje za istraživače i Kodeksa o zapošljavanja istraživača’’, kao i o razmjenama u okviru Erazmus+ i CEEPUS programa.

Donesena je Odluka o raspisivanju konkursa za izbor u nastavnička i saradnička zvanja, kao i odluke o izborima u nastavnička i saradnička zvanja na: Akademiji umjetnosti, Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu, Ekonomskom fakultetu, Elektrotehničkom fakultetu, Mašinskom fakultetu, Medicinskom fakultetu, Poljoprivrednom fakultetu, Pravnom fakultetu, Prirodno-matematičkom fakultetu, Rudarskom fakultetu, Fakultetu političkih nauka, Filozofskom fakultetu, Filološkom fakultetu i Šumarskom fakultetu.

Senat je donio o odluke o imenovanjima komisija za ocjenu podobnosti tema, kandidata i ispunjenosti uslova za mentorstvo za izradu doktorskih disertacija kandidata na Medicinskom fakultetu i Filozofskom fakultetu. Donesene su i odluke o usvajanju izvještaja komisija za ocjene podobnosti, tema kandidata i ispunjenosti uslova za mentorstvo za izradu doktorskih disertacija kandidata Medicinskog fakulteta i Ekonomskog fakulteta. Senat je donio odluke o davanjima saglasnosti na Izvještaj komisije o urađenoj doktorskoj disertaciji i imenovanju komisije za javne odbrane kandidata Ekonomskog fakulteta, kao i Odluka o imenovanju Komisije za javnu obranu urađene doktorske disertacije kandidata na Filološkom fakultetu.

Razmatran je i podržan prijedlog Sporazuma o akademskoj saradnji između Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta u Sodžu iz Kine, kao o Sporazuma o saradnji između UNIBL i HTEC d.o.o. Banja Luka.

Članovi Senata su upoznati i sa trenutnom epidemijskom situacijom na Univerzitetu, izazvanoj pojavom i širenjem virusa korona. Bila je ovo prilika da članovi Senata upoznaju i sa programom povodom obilježavanja 46 godina uspješnog rada i razvoja Univerziteta u Banjoj Luci.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11589/unibl_logo_novi.png