Navigacija
Viber X logo

Obilježavanje Nedjelje medijske i informacione pismenosti

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Povodom obilježavanja Nedjelje medijske i informacione pismenosti, na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, 27. oktobra 2021. godine u 12 časova, održaće se debata „Medijska i informaciona pismenost: savjesno i odgovorno društveno djelovanje i učestvovanje“.

Cilj debate koja se održava u sali broj 201 na Fakultetu političkih nauka jeste da ukaže na važnost izgradnje sopstvenih vrijednosnih sudova, važnost promišljanja, kritičkog vrednovanja, postavljanja pitanja, a sve u okviru koncepta tri ključna pojma: savjesnost, poštenje i odgovornost.

Bez obzira na disperziju i raznovrsnost perspektiva medijske pismenosti, za konceptualni okvir medijske pismenosti dovoljno je postaviti tri ključna pojma: savjesnost, poštenje i odgovornost. U ovom okviru treba učiti mlade, odnosno učenje svih vještina treba stavljati u kontekst šireg životnog iskustva i skretati pažnju na ključne pojmove i potpojmove. Okvir programa medijskog obrazovanja treba da se zasniva na vrijednostima, a ne na činjenicama. Na ovaj način, medijska svijest podstaći će pristup tehnologijama i korištenje instrumenata, kodova i jezika koji omogućavaju da se prime informacije, oblikuju i distribuišu. Takođe, ohrabriće građane da aktivno učestvuju u društvu. To bi bio jedan od načina kojim bi bile izbalansirane kompetencije, slobode i odgovornosti koje bi odgovorile na zahtjev novog komunikacionog scenarija.

U okviru debate govoriće se o Smjernicama o korištenju medija, informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) i vremenu koje djeca provode pred ekranom Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine, aktivnostima Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske u promovisanju medijske pismenosti; porodičnom i obrazovnom kontekstu medijske i informacione pismenosti, te odgovornom novinarstvu u doba digitalizacije i dominacije društvenih mreža.

U debati učestvuju studenti Fakulteta političkih nauka, kao i panelisti: Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, dr Dragana Trninić, docent na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, Sanja Dokić Mrša, stručna savjetnica za programski sadržaj i regulativu u emitovanju u Regulatornoj agenciji za komunikacije Bosne i Hercegovine i Sandra Gojković Arbutina, glavni i odgovorni urednik „Nezavisnih novina“.

Za sve prisutne, obavezno je poštovanje svih epidemijskih mjera.

Detalji o globalnom događaju obilježavanja Nedjelje medijsko-informacione pismenosti dostupni su na ovom linku, a program debate „Medijska i informaciona pismenost: savjesno i odgovorno društveno djelovanje i učestvovanje“ dostupan je ovdje.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11575/image002.jpg